De Standaard

VOORBIJ DE STERIELE RETORIEK

- BART STURTEWAGE­N

De economisch­e groei die we vorig jaar k enden, is de hoogste sinds 20 11. Het slechte nieuws is dat we me t dat mooie cijfer toch achter aan he t Europese peloton bengelen. Of is dat te streng? De Belgische economie hield tijdens de crisis be ter stand dan die in onze buurlanden. Minder mensen verloren bi j ons hun baan, omdat hen ontslaan duur is. De consumptie bleef op peil door de indexkoppe­ling en de overheid wier f meer aan.

Maar was dat geen zelf begoocheli­ng? De redenen waarom we minder diep wegzakten dan onze conc urrenten, zijn dezelfde die ons nu verhindere­n mee te surfen op de gunstige golf . Het moet mogelijk zijn een ander, dynamische­r evenwicht te zoeken dat in goede tijden meer groei mogeli jk maakt, zonder dat dit in slechtere tijden voor te veel mensen onzek erheid en armoederis­ico meebrengt.

Iedereen weet waar de sleutel ligt: er moe ten meer mensen aan de slag . Onze participat­iegraad blijft beduidend onder die van andere lidstaten. W e hebben tegelijk veel werklozen en veel vacatures. Het aanbod is dus te weinig aangepast aan de vraag. We slagen er bovendien opvallend minder goed in immigrante­n succesvol op de arbeidsmar­kt te brengen. Er is geen reden waarom dat alles zo moe t blijven. Geen andere dan on vermogen, of onwil, om uit he t palet aan beleidsopt­ies een be tere mix samen te stellen.

Tevreden zijn met het huidige evenwicht is geen optie. Momenteel hebben we per saldo nog wat voorsprong op de rest. M aar hoe langer deze ople ving duurt, hoe meer we die buf fer zullen zien wegsmelten. Erop rekenen dat we in de volgende recessie de stoot wel weer be ter zullen opvangen, is ambitieloo­s en riskant. Er is immers nog steeds de k westie van onze hoge openbare schuld. De lat moe t gewoon hoger.

Daarvoor is he t nodig om voorbi j de steriele re toriek te gaan. België is geen sociaal k erkhof en e venmin een economisch rampgebied. Die rituele overdri jvingen van links en van rechts helpen he t debat nie t vooruit. We zijn wel een te comple x land dat te lang doe t over de analyse van zijn problemen en nog meer talmt me t de uitvoering van wat zin vol, logisch en on vermijdeli­jk is. We teren te gemakzucht­ig op succesfac toren waar we geen verdienste aan hebben (onze lig ging), of die nie t voor eeuwig zijn als we er ons best nie t voor doen (hoge scholing, goede talenk ennis).

Nu de economie een venster creëer t, keert de politiek zich binnenwaar­ts. Maar doorheen de c ycli van conjunctuu­r en elec torale vervaldage­n blijven de uitdagen dezelfde. Ieder moment is geschikt voor bi jsturing. Waarom dan nu nie t?

Nu de economie een venster creëert, keert de politiek zich binnenwaar­ts

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium