De Standaard

Michel breekt hetijs met de Russen

Als zelfverkla­arde Europese verkenner in Rusland timmert premier Michel aan een EuropeesRu­ssische dialoog. En aan zijn eigen internatio­nale imago.

- VAN ONZE REDACTEURS SIMON ANDRIES BART BEIRLANT

Na de derde uitdrukkel­ijke bedanking voor de goede ontvangst kan er eindeli jk een lachje af bi j de stoïci jnse R ussische premier Dmitri M edvedev. De sfeer op de persconfer­entie in zijn datsja wordt gemoedeli jker, het ijs is gebroken. Charles Michel (MR) permit teert zich daarna zelfs een grapje over de slaagkanse­n van de Rode Duivels op he t WK in Rusland. En ook Medvedev toont zich erg opge togen over de komst van de Belgische premier . ‘België is natuurli jker belangri jker dan alleen zijn chocolade’, zegt hij opnieuw met de glimlach. ‘ Kijk naar onze sterk e diplomatie­k e contacten. Ik ben ervan overtuigd dat België in staat is om een rol te spelen in het verbeteren van de relaties met de EU en het imago van Rusland.’

Premier Michel had het zelf niet beter kunnen zeg gen. I n Moskou voelt hij zich duideli jk in zi jn sas als een soor t van zelfverkla­arde ‘Europese verkenner’. In de entourage van de premier wordt benadrukt dat ons land een belangrijk­e bruggenbou­wer kan zijn om de verzuurde relaties met Rusland voorzichti­g weer op te bouwen. Zo zou onder meer de F ranse president Emmanuel Macron een grote voorstande­r zi jn van een hernieuwde dialoog me t R usland, ‘ alleen kan hij dat nie t publiek verklaren’.

Het moe t gezegd: als liberale jeune premier kan Michel zijn rol als verkenner ook op een geloof waardige manier spelen. Zi jn gesprek met Medvedev was een generale repe titie voor de ontmoe ting me t de R ussische president Vladimir Poetin vandaag.

Raboti, raboti, raboti

Michel toonde zich bi j Medvedev heel pragmatisc­h. De nadruk van he t gesprek lag sterk op de wederzijds­e economisch­e belangen. Denk aan de ‘ jobs, jobs, jobs’, maar dan in de R ussische versie: raboti, raboti, raboti. De premier haalde he t belang van R usland voor de energieinv­oer en de diamantsec­tor in Ant werpen aan. Medvedev wees naar de farmaceuti­sche bedri jven en onze spitstechn­ologie.

Ook de Europese sancties voor Rusland k wamen daarbi j on vermijdeli­jk aan bod. Die werden pas vorige maand nog eens voor zes maanden verlengd op de Europese top, maar volgens M ichel is er toch ‘ zonder taboes over gespro ken’. De premier maakt zich sterk dat er sinds de laatste Europese Raad een nieuwe dynamiek op gang is gekomen. Ook al blijft Michel loyaal aan de sanc ties vasthouden, zijn entourage benadrukt wel dat ‘veel landen groot belang hechten aan een bredere dialoog met R usland. Een kleine, open economie als België kan daarin boven haar ge wicht spelen’, is de redenering in de entourage van de premier.

De vraag is: klopt dat ook? Niemand binnen de EU is echt gelukkig met de sancties. Vooral niet de landen die getroffen worden door het exportverb­od of de R ussische tegenmaatr­egelen, zoals de appelen perensecto­r in België. Maar ook die landen blijven tot nu toe netjes in het gelid, omdat de EUleiders die sancties zelf gekoppeld hebben aan de nale ving van de M inskvredes­akkoorden waarover M erkel (en H ollande) persoonlij­k onderhande­ld hebben me t P oetin.

‘Dit is een eerste noodzakeli­jke stap om straks over het einde van sancties te kunnen spreken’ HOOGGEPLAA­TSTE DIPLOMATIE­KE BRON

Michel geeft zelf aan dat hi j vaak contact heeft met andere Europese landen, maar een grondig overleg is er op voorhand niet geweest. Ook hij houdt rekening met kritische reacties.

Volgens een hooggeplaa­tste diplomaat draait zi jn strategie ook niet om he t snel beëindigen van de sancties. ‘Het is wel een noodzakeli­jke eerste stap om daarover te beginnen sprek en’, klinkt he t. Tegelijk moe t he t belang van Michels inzet ook niet overdreven worden, benadrukt de diplomaat. ‘Hij speelt natuurli jk geen trekkersro­l, maar als pure brug genbouwer is hij wel goed geplaatst.’

Internatio­naal imago

Dat laatste is uiteraard ook niet onbelangri­jk voor de premier zelf. Ook al levert zijn toenaderin­gspoging niets op, de trip naar Moskou maakt eens te meer duideli jk dat hij zijn hart verloren heeft aan het Europese niveau en daar ook op wil wegen. L ees: daar kan hi j als premier, ondanks de interne Belgische strubbelin­gen, nog een geloofwaar­dige rol spelen.

 ?? © Philip Reynaers/pn ?? Charles Michel bij zijn Russische ambtsgenoo­t Dmitri Medvedev. De premier kreeg voor zijn trip van de Belgische Staatsveil­igheid een zwaarbevei­ligde smartphone , om hacks te vermijden.
© Philip Reynaers/pn Charles Michel bij zijn Russische ambtsgenoo­t Dmitri Medvedev. De premier kreeg voor zijn trip van de Belgische Staatsveil­igheid een zwaarbevei­ligde smartphone , om hacks te vermijden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium