De Standaard

‘Kremlinrap­port’ brandmerkt entourage Poetin

- GEERT GROOT KOERKAMP

Premier Dmitri Medvedev, de minister van Buitenland­se Zak en en die van Defensie, alsook de direc teuren van Ruslands grootste staatsbedr­ijven Rosneft en Gazprom: allemaal prijken ze op de zwar te lijst met 210 hooggeplaa­tste Russen die he t Amerikaans­e ministerie van Financiën heef t opgesteld. De voltallige Russische regering staat er tussen, net als he t presidenti­ële apparaat en bi jna honderd miljardair­s.

Behalve de gepublicee­rde 210 namen is er ook nog een geheime, aan vullende lijst. Dit zogeheten ‘ Kremlinrap­port’ moet een houvast bieden voor mogelijke toekomstig­e sancties, al is het nog onzeker of die er ook daadwerk elijk komen. De lijst maakt deel uit van represaill­emaatregel­en voor de vermeende Russische inmenging in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van 2016. Ze vloeit voor t uit een wet die president Donald Trump in augustus me t tegenzin heef t getekend.

Volgens Russische media hebben sommige overheidsf­unctionari­ssen en oligarchen via advocaten en lobbyisten in W ashington wanhopig geprobeerd de samenstell­ing van de li jst te beïnvloede­n. Want sancties of nie t, opname in de lijst wordt gezien als een onuit wisbaar brandmerk.

‘Wij moeten meer aan onszelf denken. Dan begrijpen ze wel dat het geen zin heeft lijsten op te stellen’ VLADIMIR POETIN

Moskou waarschuwt

Naar verwachtin­g zullen de Amerikanen ‘gebrandmer­kte’ Russen en hun familieled­en met argusogen volgen. Aan zak elijke contacten met zulke ‘ besmette’ personen of instelling­en kleven risico’s en dat kan ge volgen hebben, ook voor hun be wegingsvri­jheid buiten de Russische landsgrenz­en.

Moskou heeft al gewaarschu­wd dat nieuwe sancties ‘risico’s en ge varen’ mee kunnen brengen. Tientallen leden van de R ussische elite zijn al ge troffen door eerdere sanc ties, waardoor het voor Russische bedrijven onder meer moeilijker werd internatio­naal geld te lenen en hoogwaardi­ge technologi­e te bemachtige­n. President Vladimir Poetin reageerde tijdens een bijeenkoms­t met zijn achterban laconiek op de Amerikaans­e li jst. ‘ Wij moeten meer aan onszelf denken, werken aan onze economie, de landbouw, de e xport, de gezondheid­szorg , het onderwijs, defensie. Dan begri jpen ze wel dat het geen zin heef t lijsten op te stellen, ons te bedreigen, bang te mak en of onze ont wikkeling te hinderen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium