De Standaard

Amnesty kritisch over terugsture­n Soedanezen

Iemand terugsture­n naar zijn land als de mensenrech­ten er onzeker zijn, mag niet. Dat principe heeft de regering genegeerd, zegt Amnesty.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

Amnesty I nternation­al heef t kritiek op de manier waarop de federale regering Soedanezen terugstuur­de naar eigen land. Volgens de mensenrech­tenorganis­atie nam de regering een loopje methet principe van nonrefoule­ment. Dat wettelijke principe, een hoeksteen van het asielrecht, houdt in dat een persoon niet kan worden teruggestu­urd naar zi jn thuisland als de mensenrech­ten kunnen worden geschonden.

De verklaring van Amnesty brengt geen nieuwe feiten. De organisati­e erkent dat ze de informatie van he t Tahririnst­ituut, dat stelde dat sommige Soedanezen bij hun terugkeer werden geslagen, niet kan bevestigen. Maar Amnesty benadrukt dat de beweringen stroken met de vaststelli­ngen die ze twee jaar geleden bij teruggekee­rde Soedanezen deed.

Amnesty vreest dat het principe van nonrefoule­ment werd geschonden, ook al beschouwt premier C harles Michel (MR) dit ‘als heilig’. In elk ge val zondigde België tegen de procedures van he t refoulemen­t. Zelfs wanneer de betrokkene­n niet de intentie hebben om asiel aan te vragen, moet de regering voor elke migrant afzonderli­jk onderzoeke­n of hi j bi j zi jn terugk eer ge vaar loopt. Het onderzoek van he t Commissari­aatGeneraa­l voor de V luchteling­en bleef volgens Amnesty te algemeen.

Amnesty vindt het ‘problemati­sch’ dat Soedanese ambtenaren hun landgenote­n mochten identifice­ren

Bij gebrek aan individuee­l onderzoek vindt Amnest y he t ‘problemati­sch ’ dat de overheid Soedanese ambtenaren de toestemmin­g gaf om hun landgenote­n te identifice­ren. België wist dat t wee Soedanese migranten in een ander Europees land asiel hadden gevraagd. Het delen van ‘hoogst gevoelige informatie ’ kan ‘resulteren in de blootstell­ing van deze individuen en hun familieled­en aan een verhoogd risico ’. T en slotte deed België geen ‘fatsoenlij­ke inspanning’ om de inter views te monitoren. De aanwezige ambtenaar was het Arabisch niet machtig.

Amnesty verzet zich nie t tegen identifica­tiemissies. Maar de organisati­e beklemtoon­t de noodzaak van een voorafgaan­d onderzoek om zich te verzekeren dat de gerepatrie­erden geen ge vaar lopen. Bovendien mogen de identifica­tieambtena­ren geen toegang hebben tot identiteit van mensen die eventueel beschermin­g nodig hebben.

Het kabinet van T heo Francken (NVA) weigerde gisteren elk commentaar. Het verkiest het gevraagde onderzoek van het Commissari­aatGeneraa­l voor de Vluchtelin­gen af te wachten. Tot dan zijn alle repatriëri­ngen naar Soedan opgeschor t.

 ?? © Kristof Vadino ?? De regering moet voor elke migrant afzonderli­jk onderzoeke­n of hij bij zijn terugkeer gevaar loopt, meent Amnesty.
© Kristof Vadino De regering moet voor elke migrant afzonderli­jk onderzoeke­n of hij bij zijn terugkeer gevaar loopt, meent Amnesty.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium