De Standaard

Het debat voorbij: grenzen open, oren toe?

Wat is de grootste gemene deler tussen Theo Francken en zijn criticaste­rs in het migratiede­bat? Er is er geen. Geen politicus is meer homo polemicus dan de NVAstaatss­ecretaris voor Asiel en Migratie.

- VAN ONZE REDACTRICE MARJAN JUSTAERT FOTO’S BART DEWAELE

Je kunt er je klok op gelijkzett­en: als T heo F rancken buitenkomt, is ophef nooit ver weg. De staatssecr­e taris voor Asiel en Migratie krijgt al geruime tijd te mak en me t tegenbe togingen en manifestat­ies. Iemand die zich van parler franc bedient – zo noemt zijn Nederlands­e evenknie Klaas Dijkhoff het – roept dat vaker over zich af .

De overtreffe­nde trap van parler fr anc is zonder meer parler Francken. Dat bleek eens te meer gisteren in Brussel, waar de fine fleur van de F ranstalige werkgevers de chique businesscl­ub Cercle de Lorraine vulde voor een déjeunerco­nférence me t F rancken. ‘ Een nononsense­discours over migratie’, luidde de opdracht.

Op een boogscheut daar van had een verzamelin­g activisten de pers opgetromme­ld om een tegendisco­urs te formuleren. Nie t toevallig pal in de Marollen, naast de vlooienmar­kt op het Vossenplei­n, trokken de ac tivisten van leer tegen Franckens beleid – om zich dan naar ‘ boven’ te haasten voor een betoging.

Te voet is het niet ver stappen van de ene naar de andere locatie, met dank aan de lif t die L aagBrussel me t H oogBrussel verbindt. Maar in de symboliek ontbreekt die lift: van raakpunten is in het door emoties overgenome­n migratiede­bat geen sprak e meer, beide kampen praten naast elkaar. De grote woorden nemen toe. Wat ‘ links’ vertelt, is een ‘fabel’, links heeft ‘geen argumenten’. Wat Francken en co. doen, is een ‘racistisch discours’ verk open, vreemdelin­gen en solidarite­it cri‘ minalisere­n’ en een holdup plegen door te be weren dat zi j een tweede Calais voorkomen.

Mond vol tanden

Cercle de L orraine, 13 uur . Theo F rancken staat achter he t spreekgest­oelte en is op dreef. Het Frans gaat hem goed af. Maar als hij ‘ zi jsprongetj­es’ maakt, schakelt hi j over op he t N ederlands. ‘Links verwijt de NV A te liegen. Ze zeg gen mi j: “Wij willen helemaal geen open grenzen, je moe t dat niet zo voorstelle­n.” Goed, ik wil dat geloven, maar dan stel ik ze twee vragen: hoe ga je die grenzen dicht doen? En twee: hoe hou je ze dicht? Daar heb ik van links nog nooit een antwoord op gekregen. Dan is het van “racist, fascist, nazi”. C’est l’autoroute du PS .’ D e staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie vertelt graag hoe hij zijn tegenstand­ers met de mond vol tanden achterlaat. Links heef t geen alternatie­f, zegt Francken.

Het is dat zinnetje dat zijn criticaste­rs doet steigeren. We hebben wel alternatie­ven, zegt Riet Dhont in café L e C haff op he t V ossenplein fel. Ze is een van de bezielers van he t ne twerk ‘ Vriendscha­p zonder Grenzen’ en ook ac tief bij de PVDA. ‘ Wij vragen in de eerste plaats: pas de Con ventie van G enève toe. L aat de vluchtelin­gen die hier zijn, een asielaanvr­aag indienen op een humane, waardige manier. N egeer he t V erdrag van Dublin (waardoor ze moeten worden teruggestu­urd naar het land waar ze Europa zijn binnengeko­men, r ed.). Dat kan. Sta in voor een menselijke opvang, voor integratie­mogelijkhe­den en juridische begeleidin­g.’

Mehdi Kassou van het Brusselse ‘ Plateforme Citoyenne de Soutien aux Réfugiés’ verdenkt Francken ervan geen oplossing te wil

‘We moeten een realpoliti­k krijgen waarbij we mensen redden op zee, maar terugbreng­en naar Afrika’

THEO FRANCKEN Staatssecr­etaris voor Asiel en Migr atie

len zoek en voor de honderden mensen die elke nacht in Brussel worden ondergebra­cht, die vrezen voor repatriëri­ng naar Italië en daarom geen asiel aanvragen. ‘ We hebben al meermaals om een dialoog gevraagd, maar het is er nog nooit van gekomen.’ Het debat is verworden tot een strijd met twee kampen, stelt Kassou vast.

Maakt de par tij van T heo Francken een k oppeling tussen het migratiede­bat en de sociale zekerheid, dan geldt dat aan de

 ??  ?? Het netwerk Vriendscha­p zonder Grenzen ‘heeft al meermaals om een dialoog gevraagd. Het is er nog nooit van gekomen’.
Het netwerk Vriendscha­p zonder Grenzen ‘heeft al meermaals om een dialoog gevraagd. Het is er nog nooit van gekomen’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium