De Standaard

CD&V en CDH samen op lijst

-

In oktober zullen CD&V en CDH een lijst delen in Brusselsta­d. Opmerkelij­k, gezien toch enkele CDH’ers in opspraak kwamen tijdens de Samusocial­crisis. Het wit konijn is exjournali­st Alex Puissant.

Net als in Molenbeek trekken CD&V en CDH samen naar de kiezer in Brusselsta­d. De trekkers zijn Didier Wauters (CDH), op één, en Brussels staatssecr­etaris Bianca Debaets (CD&V) op twee. Het duo pakt uit me t een wit k onijn van formaat: voormalig journalist Ale x Puissant.

Het journaalan­ker met de fluwelen stem verhuisde meer dan tien jaar geleden naar Italië, waar hij werkte als conferenti­emoderator. Intussen is hij weer in Brussel en is zijn verontwaar­diging ‘ groot genoeg’ om de handen vuil te mak en. Welke plaats P uissant kri jgt, is nog nie t uitgemaakt. ‘ Een zichtbare, dat spreekt voor zich ’, zeg t Debaets. ‘ Maar er zijn nog kandidaten.’

Joëlle Milquet is geen kandidaat meer na het gerechteli­jk onderzoek naar fictieve jobs op haar kabinet

Wie geen kandidaat meer is, is J oëlle Milquet. H et CDHboegbee­ld was jarenlang de nummer één van Brussel, maar tuimelde van haar voetstuk toen ze in verdenking werd gesteld voor belangen vermenging in het onderzoek naar fictieve jobs op haar kabinet. Ze nam eerder ontslag als minister en is de facto uit de politiek verdwenen. Haar plaats als lijsttrekk­er wordt ingenomen door de 48 jarige opticien Didier Wauters – in 2012 goed voor 770 voorkeurst­emmen. Het gemeentera­adslid is een nobele onbek ende in V laanderen en k wam pas in beeld toen H amza FassiFihri – de ondervoorz­itter van CDH – midden vorig jaar de handdoek in de ring wierp.

Weerbarsti­g lief

Dat CD&V en CDH samen naar de kiezer trekken in Brusselsta­d, is verrassend: na het Samusocial­schandaal vorig jaar leken zowat alle N ederlandst­alige par tijen afstand te nemen van hun F ranstalige tegenhange­rs – de SP .A op k op. Het oranje blok wil maar wat graag he t Brusselse stadsbestu­ur (PSMROpen VLD) openbreken en een ‘ nieuwe e thische cultuur’ binnenbren­gen in de Brusselse politiek.

Debaets heef t he t erover in haar boek Brussel, mijn weerbarsti­g lief, dat vandaag wordt voorgestel­d. Daarin pleit ze voor meer hoogbouw in Brussel – ‘ kwalitatie­ve woontorens me t ver ticale tuinen en/ of groendaken’ – meer bevoegdhed­en voor het Gewest, he t Engels als ‘ onthaaltaa­l’, een metrolijn tot aan de luchthaven van Zaventem en een Brussel me t één kapitein en 19 districten, naar analogie met Berlijn en, jawel, Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium