De Standaard

Belgische biefstuk belandt straks op Chinees bord

China is bereid om in de toekomst Belgisch rundvlees te importeren. ‘Een onverhoopt succes’, zegt minister van Landbouw Denis Ducarme vanuit Peking.

- VAN ONZE REDACTRICE INGE GHIJS

De dollek oeienziekt­e heeft in ons land al vele jaren geen rund meer ge troffen, maar sinds de uitbraak eind jaren 90 sloot C hina zijn grenzen voor Europees – en dus ook Belgisch – rundvlees. M inister van Landbouw Denis Ducarme (MR) probeert daar dezer dagen veranderin­g in te brengen. Met een overproduc­tie voor de binnenland­se markt – onze zelfvoorzi­eningsgraa­d voor rundvlees bedraagt 163 procent – is het vinden van e xportmarkt­en voor de boeren van le vensbelang.

Met een delegatie van het federaal Voedselage­ntschap had Ducarme in Peking een onderhoud met de Chinese viceminist­er van L andbouw. Die beloofde een missie naar België te sturen om de keten van het Belgische witblauw te komen inspectere­n met het oog op een e xportvergu­nning naar China. ‘We moeten hen overtuigen dat de Chinese consument geen enkel gevaar loopt en dat ons rundvlees volledig veilig is. De missie is een eerste stap, maar wel een erg positief signaal. Ook voor e xport van kip is de deur op een kier gezet’, zegt Ducarme.

‘De koopkracht van de Chinese consumente­n stijgt en ze zijn erg geïnteress­eerd in nieuwe buitenland­se producten’

Aziatische markt

De minister is er zich van bewust dat de Belgische vleesindus­trie weinig producten maakt me t een hoge toegevoegd­e waarde. Daardoor staat de prijs die de Belgische boer kri jgt erg onder druk. Dat geldt niet alleen voor rundvlees maar zeker ook voor varkensvle­es. De overproduc tie van Belgisch vark ensvlees is nog groter dan die van rundvlees: we produceren anderhalf k eer meer vark ensvlees dan we consumeren. Ons land staat wereldwi jd op de ze vende plaats inzak e e xport van vark ensvlees. Het grootste deel daarvan (88 procent) gaat naar andere EUlanden. Sinds enkele jaren worden grote inspanning­en gedaan om ons var kensvlees ook elders aan de man te brengen: de Filipi jnen, ZuidK orea, Japan, Vietnam, Hongkong.

De e xport naar C hina k ende de jongste twee jaar een enorme boost. China is voor de Belgische vark enssector een belangrijk­e markt omdat de C hinezen vooral geïnteress­eerd zijn in die delen van he t varken die wij eerder als slachtafva­l beschouwen: poten, koppen en organen (zoals har t en nieren). I n China is dat een delicatess­e.

Maar het wantrouwen van C hina tegenover geïmpor teerd voedsel is groot. Na zeven jaar onderhande­len werd in 20 16 een e xportcerti­ficaat onderteken­d waardoor de C hinese markt toegank elijk werd voor varkenskop­pen en organen. Ducarme bereikte in P eking nu ook een akkoord voor varkenspot­en.

De minister zal er ook op toezien dat België in 2019 met Belgische voedingspr­oducenten aanwezig is op de internatio­nale C hinese voedingsbe­urs. ‘De koopkracht van de Chinese consumente­n stijgt en ze zijn erg geïnteress­eerd in nieuwe buitenland­se producten. Daar moe ten wij op inspelen’, zegt Ducarme.

DENIS DUCARME (MR)

Minister van Landbouw

 ?? © Gert Verbelen ?? Een Chinese delegatie komt binnenkort naar ons land om de hele productiek­eten van witblauw rundvlees te inspectere­n.
© Gert Verbelen Een Chinese delegatie komt binnenkort naar ons land om de hele productiek­eten van witblauw rundvlees te inspectere­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium