De Standaard

Uniefs willen beginnen op 1 september

- (jvde)

De UGent en KU Leuven willen de kalender van het academieja­ar her tekenen. Half februari bespreken beide uniefs hun voorstelle­n me t alle hogeschole­n en universite­iten en hopen nog voor de zomer tot een akkoord te komen.

In de plannen zou he t academieja­ar niet langer de derde week van september beginnen, maar wel op 1 september . Het eerste semester, inclusief blok en examens, loopt dan tot de kerstvakan­tie. Dat be tekent dat studenten zonder te studeren de eindejaars­periode kunnen vieren. Het tweede semester begint dan na de k erstvakant­ie, met examens tot half mei. Studenten die al in de eerste zit slagen, hebben dus al vanaf dan zomervakan­tie. Wie tweede zit heef t, legt die een maand later af. Met de leerstof vers in het hoofd moe t dat de kans op slagen vergroten.

Het grote voordeel van die nieuwe agenda is dat studenten zeker zijn van minstens acht weken vakantie rond k erst en in de zomer. Dat moe t hen ‘mentale rust’ geven, want nu kampen veel studenten me t stress en burnout. Ook he t personeel kan zich dan foc ussen op onderzoek of op he t cursussen voorbereid­en.

De keerzijde is dat er minder lesweken zijn. Die zouden intensieve­r worden, me t minder focus op de e xamens en meer permanente e valuatie. Meer dagelijks werk dus, zoals in de hogeschole­n gangbaar is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium