De Standaard

Spanje blokkeert Kosovo

Spanje verzet zich tegen de uitbreidin­gsstrategi­e van de Commissie voor de Balkanland­en. Met Catalonië in het achterhoof­d wil het Kosovo er niet bij.

- ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

VAN

Spanje is één van de vijf EUlanden die van bij het begin weigerden om de onaf hankelijkh­eid te erkennen van K osovo, dat zich in 2008 eenzijdig losscheurd­e van Ser vië. Madrid vreesde dat dit een precedent zou vormen voor een e ventuele onafhankel­ijkheid van … Catalonië. Ook Cyprus (wegens het door Turkije bezette N oordCyprus), Griek enland (uit sympathie me t Cyprus), Roemenië en Slovaki je hebben K osovo nog niet erkend.

Veel aandacht werd er de voorbije tien jaar nie t aan besteed. M aar nu steekt de k westie weer de k op op. Want de Europese Commissie presenteer­t volgende week dinsdag haar strategie voor de toekomstig­e uitbreidin­g van de EU met de landen van de westelijke Balkan.

Het gaat om Albanië, Bosnië, Kosovo, M acedonië, M ontenegro en Ser vië. Die laatste twee landen staan het verst en zouden uitzicht kri jgen op toetreding tegen 2025. De voor waarde voor Servië is dan wel dat het zijn relaties genormalis­eerd heef t met … Kosovo.

De WB6

Omdat Servië en Spanje het kleine Kosovo niet als land erkennen, greep de Commissie me t een diplomatie­k e handigheid terug naar een neutrale term: de WB6 – wat staat voor de zes partners van de W estelijke Balkan.

Maar dat kan Spanje niet vermurwen. Madrid heeft in een zogenaamde nonpaper aan de Commissie laten weten dat het zich verzet tegen de opname van Kosovo in die uitbreidin­gsstrategi­e.

In de nota, die de website EUObserver k on inki jken, schri jft M adrid dat ‘het concept van de WB6 niet past voor de dynamiek van de uitbreidin­g. Kosovo maakt geen deel uit van het uitbreidin­gsproces en heef t zi jn eigen kader’.

Het is mooi dat de Commissie aan conflictpr­eventie wil doen in de regio en de relaties tussen Servië en Kosovo wil normaliser­en, maar dat mag volgens M adrid nie t ver ward worden met het uitbreidin­gsproces. ‘De poli tieke logica van de uitbreidin­g mag niet verstoord worden door tactische overweging­en.’

Het aanhalen van de banden me t de Westelijke Balkan is een prioriteit voor Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker, zeker nu ook Rusland zijn invloed probeert veilig te stellen in de regio. Ook Bulgarije, tot eind juni tijdelijk voorzitter van de EU, hecht veel aandacht aan de relaties met de Westelijke Balkanland­en. Daarom lag het in de bedoeling om de WB6 uit te nodigen op een Europese top in mei in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Ook dat is te veel eer voor Kosovo, vindt Spanje.

Een woordvoers­ter van de Europese Commissie probeerde gisteren de zaak zo veel mogelijk te ontmijnen. Ze wees erop dat he t nie t ongewoon is dat lidstaten hun positie duideli jk maken voor de Commissie me t een strategie naar buiten komt. ‘Maar dit is een document dat door de Commissie aangenomen zal worden ’, benadrukte ze. Na 6 februari is het aan de lidstaten om aanpassing­en voor te stellen.

‘Kosovo maakt geen deel uit van het uitbreidin­gsproces van de EU en heeft zijn eigen kader’

SPAANSE REGERING

 ?? © Armend Nimania/afp ?? Leden van de Kosovo Security Force (KSF) op een parade in Pristina , om de verjaardag van de onafhankel­ijkheidsve­rklaring te vieren.
© Armend Nimania/afp Leden van de Kosovo Security Force (KSF) op een parade in Pristina , om de verjaardag van de onafhankel­ijkheidsve­rklaring te vieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium