De Standaard

Ons zo zot meneer

-

Met Coely kwam er een gedroomde winnaar.

Blanche boven

De 24jarige zangeres bleek ook illustrati­ef voor de omslag die de organisato­ren zelf zagen: nooit eerder vielen zo veel vrouwen in de prijzen op de MIA’s als nu.

Een gunstige evolutie, want vorig jaar werden wenkbrauwe­n gefronst toen alleen Emma Bale en Melanie De Biasio een prijs pakten. Bovendien kregen ze die respectiev­elijk in de enige categorie zonder mannelijke concurrent­ie (Solo vrouw) en voor een hoesfoto gemaakt door een man: Stephan Vanfletere­n. Dit jaar gingen vi jf van de ze ventien beeldjes naar een vrouw – net geen derde. ‘En er mogen nog meer vrouwen zi jn in de fucking MIA’s’, zei Coely in haar dankwoord. ‘Woman is future, baby!’

Bovendien kwamen de overwinnin­gen er niet in de minste categorieë­n. Melanie De Biasio werd beloond als Auteur’‘ – helaas komt zij vanaf volgend jaar niet meer in aanmerking , omdat de jazzzanger­es naar Charleroi verhuisde.

Songfestiv­alrevelati­e Blanche maakte er wél ten volle gebruik van dat Brusselse artiesten in aanmerking komen voor een MIA. In de categorieë­n ‘Hit van het jaar’ en ‘Doorbraak’ legde zi j respec tievelijk Milo Meskens en Tamino tussen haar boterham. Daarmee was de acht tienjarige zangeres van ‘City lights’ meteen ook de enige die 100 procent van haar nominaties verzilverd­e. H et bekroont een boerenjaar, want na haar vierde plaats op het Songfestiv­al pakte ze eerder deze week ook twee prijzen op de D6Bels, de Franstalig­e tegenhange­r van de MIA’s. En dat voor een artiest met amper één single uit.

Koning Glitter

Tamino mag zich bij de grootste verliezers van de avond rekenen: hij wist geen van zijn twee nominaties te verzilvere­n, ondanks een knoert van een doorbraakj­aar me t winst in De Nieuwe Lichting , een magisch W erchteropt­reden en he t alomtegenw­oordige ‘H abibi’. De jonge Antwerpena­ar broedt echter op een debuutalbu­m – volgend jaar zou er wel eens heel anders kunnen uitzien.

In de categorie ‘Solo man’ moest Tamino de duimen leggen voor Oscar and the Wolf. Zo kon Max Colombie nog eens onderstrep­en dat hi j en hi j alleen daar de lijnen uitzet, ondanks de uitgebreid­e bezetting waarmee hi j toer t. Zi jn Infinity was de felst gehype te Belgische release van het jaar, en met drie MIA’s stak Colombie dit jaar net boven het pak uit. Op zijn schouw pri jken intussen acht beeldjes, waardoor Koning Glitter nu op de derde plaats komt in de eeuwige MIArangli jst, na Stromae (16) en M ilow (12), maar ne t voor Selah Sue (7 ).

Zuurder werd de avond voor Soulwax. Hun From Deewee kreeg vijf nominaties, maar de gebroeders De waele moesten zich tevreden stellen me t ‘Beste album’.

Bleven voor de negende nominatie op rij met lege handen achter: Dimitri Vegas en Like Mike. Ook Bart Peeters en Amenra konden geen van hun drie nominaties verzilvere­n. Maar dat de patserige djbroers, de frommelige Vlaamse zanger en de gitzwarte me talband broederli jk naast elkaar genomineer­d waren, is op zich een overwinnin­g waard: misschien beginnen de MIA’s stilaan een echte afspiegeli­ng te worden van de vaderlands­e popwereld. Sectorprij­zen

 ?? © rr ?? Hit van het jaar: Blanche, ‘City lights’
Doorbraak: Blanche
Pop: Oscar and the Wolf
Solo man: Oscar and the Wolf Groep: Bazart
Nederlands: Bazart
Solo vrouw: Coely
Urban: Coely
Alternativ­e: Warhaus
Dance: Lost Frequencie­s Vlaams populair: Niels...
© rr Hit van het jaar: Blanche, ‘City lights’ Doorbraak: Blanche Pop: Oscar and the Wolf Solo man: Oscar and the Wolf Groep: Bazart Nederlands: Bazart Solo vrouw: Coely Urban: Coely Alternativ­e: Warhaus Dance: Lost Frequencie­s Vlaams populair: Niels...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium