De Standaard

Het jaar dat de Muur viel

- Dinsdag, 20.35 uur, VTM.

In 1989 sloeg he t Chinese regime het studentenp­rotest op he t Tiananmenp­lein brutaal neer. VTM zond zijn eerste programma uit, Technotron­ic scoorde (vanuit Aalst!) een wereldhit me t ‘ Pump up the jam’ en Patrick Haemers ontvoerde Paul Vanden Boeynants – als je nie t weet wie Patrick Haemers en Paul Vanden Boeynants waren, ben je te jong en moe t je wat beter opletten tijdens de geschieden­isles.

En, o ja: in Berli jn viel de M uur – je weet wel. Of nie t?

Kenji: ‘Waarom was die M uur er?’ Shania: ‘Was dat nie t met twee verschille­nde generaals die nie t overeenkwa­men? ... Ja, weet ik he t, zeg!’

Kenji (16) en Shania G ooris (17) zijn de zoon en dochter van K elly Pfaff en Sam Gooris. Voor het programma Groeten uit werd dat gezin door V TM teruggefli­tst naar 1989, he t jaar waarin K elly Pfaff twaalf werd. Of lie ver: ze mochten er met een oude Range Rover naar toe rijden. Zonder smartphone of interne t moesten ze drie dagen doorbrenge­n in een villa waar de ti jd in 1989 was bli jven stilstaan. Met bijvoorbee­ld een cdspeler, een beeldbuist­ele visie en een analoog fototoeste­l me t een filmrolle tje – moeilijk om een selfie te mak en, laat staan om dat rolle tje te ver vangen!

Kenji: ‘Zo’n rolleke, da’s echt een merde, hè. G e moet dat zo op die tandjes leggen.’

Shania: ‘Ja, wij zijn echt lamzakken.’

Voor de ouders werd he t een nostalgiet­rip, voor de kinderen een ontdekking­sreis. ‘Alles aan de eighties vind ik graaf’, aldus Shania. ‘De muziek was be ter. Die had nog echte teksten. ’

Presentatr­ice An Lemmens had zich opgemaakt in eightiesst­ijl en had een kapsel met zo veel volume, dat je er een nijlpaard in kon verstoppen. Ook he t gezin GoorisPfaf­f moest in de verkleedko­ffer duiken.

Kenji: ‘Voor mij past dat nie t erg.’

Shania: ‘Gij ziet er ge woon uit als een hipster.’

Kenji: ‘Een hip ster?’

Shania: ‘Ja, zo noemen ze die mensen. ’

Kenji: ‘Zijn dat geen vrouwen, dan?’ Shania: ‘Ik kan toch moeili jk een hipper zeggen?!’

Kenji: ‘Sorry.’

Groeten uit doet een bee tje denken aan De Pre historie: op een nostalgisc­he soundtrack wordt de geschieden­is van een welbepaald jaar overlopen. Alleen is de formule van Groeten uit veel persoonlij­ker, en in de eerste afle vering van het nieuwe seizoen was he t ontwapenen­d om Shania en K enji met elkaar te zien omgaan. Z e waren grappig en spontaan en bliezen hun pa, die onbehouwen en slappe grappen tappend door de uitzending banjerde, ge woon van het scherm. Van deze twee horen we vast nog , al dan nie t op tele visie.

Shania: ‘Zo te zien doe t u dat wel iets, je bent aan he t blozen.’

Kenji: ‘Dat komt omdat het hier zo warm is. De chauffage staat op 500 gra

den.’

Het kapsel van An Lemmens had zo veel volume dat je er een nijlpaard in kon verstoppen

Groeten uit. Bron: MeteoServi­ces nv, Kapeldreef 60, 3001 Heverlee www.meteoservi­ces.be / Weerlijn: 090035.987

 ?? © vtm ?? De familie Flodder? Nee! Het gezin GoorisPfaf­f.
© vtm De familie Flodder? Nee! Het gezin GoorisPfaf­f.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium