De Standaard

Italië vraagt vernietigi­ng verhuis EMA naar A’dam

-

Italië trekt naar het Europees Hof van Justitie om de vernie tiging te vragen van de beslissing om het geneesmidd­elenagents­chap (EMA) uit L onden naar Amsterdam te verplaatse­n.

Bij de stemming onder de 27 EUlidstate­n vorig jaar eindigden Amsterdam en Milaan ex aequo, waarna het lot de prestigieu­ze instelling aan Nederland toewees. Maar het nieuwe gebouw in A’dam zal nie t op tijd klaar zijn voor de Brexit op 29 maar t 2019, zodat de 800 mede werkers tijdelijk een pand in de wijk Sloterdijk moeten betrekken.

Dat gebouw is maar de helft zo groot als he t gebouw waarover het EMA in Londen beschikt, zodat er extra vergaderza­len gehuurd zullen moeten worden. ‘Ik ben bli j dat we een oplossing gevonden hebben, maar het is geen ideale oplossing’, zei de Italiaanse EMAdirecte­ur Guido Rasi maandag.

De burgemeest­er van Milaan, Giuseppe Sala, greep die uitspraak aan om de verhuizing naar Amsterdam ‘ belachelij­k’ te noemen. Hij eiste een ‘agressieve’ reactie van de regering. Veel kans maken de Italianen op he t eerste gezicht niet: Nederland had op voorhand laten we ten dat er een tussenoplo­ssing nodig zou zijn en be taalt zelf de huur voor he t tijdelijke onderkomen in Sloterdijk. Sala schat de kansen op succes zelf nie t hoog in, ‘maar we moeten het proberen’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium