De Standaard

Ieren spreken zich uit over abortus

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

De Ierse eerste minister Leo Varadkar heeft de knoop doorgehakt: er komt een historisch referendum om abortus te legalisere­n. H et thema is politiek erg e xplosief. Nu is Ierland samen met Malta, San Marino en Vaticaanst­ad één van de Europese landen die abor tus bijna volledig verbieden. Als er nie ts tussenkomt, zal de stemming (de eerste over he t thema in 16 jaar) waarschijn­lijk plaatsvind­en op 25 mei. Dat was een e xpliciete vraag van de Ierse studentenb­ond, want veel studenten gaan vanaf begin juni in he t buitenland werken.

1.

Wat zegt de Ierse wet?

Het 8ste amendement van de I erse Grondwet zegt dat he t leven van een foetus volledig gelijkwaar­dig is aan dat van een vrouw. Tenzij het leven van een vrouw overduidel­ijk in ge vaar komt, is abor tus daarom verboden, zelfs bij incest, verkrachti­ng of le vensbedrei­gende foetale afwijkinge­n. Op de procedure staat 14 jaar cel.

In 2012 stierf een vrouw toen ze sepsis opliep na een miskraam. H et ziekenhuis durfde toen nie t ingrijpen om de foetus volledig te ver wijderen. In 2016 reisden 3.265 vrouwen naar het Verenigd Koninkrijk voor een abor tus. Ieren bestellen ook abor tuspillen (die ze zonder medische begeleidin­g innemen). ‘Abortus bestaat al in I erland, maar he t is onveilig en onwettig’, zegt premier Varadkar.

2.

Wat wil de regering doen?

Het referendum zal vragen of I eren het 8ste amendement willen afschaffen. Daar is nu een duideli jke meerderhei­d voor. Daarna wil Varadkar abortus tot 12 wek en zonder enige medische voorwaarde­n voorleggen aan het parlement. Dat lig t veel ge voeliger: nog steeds wil 50 procent van de I eren (en zelfs een meerderhei­d van de jonge stedelinge­n) abortus zonder medische reden liever niet. Verschille­nde ministers, onder wie vicepremie­r Simon Coveney, zullen zelfs campagne voeren tegen het voorstel van Varadkar.

Opmerkelij­k: Varadkar herzag zelf zijn mening over abor tus, van volledig tegenstand­er tot voorstande­r. Sommige kiezers zullen hem dat k walijk nemen, ook in de campagne. ‘Ik heb geluisterd naar de standpunte­n van anderen, medici, experten en he t publiek. Ik heb vooral naar vrouwen geluisterd ’, zei hi j op de persconfer­entie.

3.

Wat kunnen we verwachten?

Heel veel emotie. H et referendum is de kers op de taar t voor de vele vrouwen en mannen die al sinds 20 12 een openhartig­e en daarom confronter­ende campagne voeren voor legale abortus. ‘Dit is te dank en aan iedereen die de er varingen deelde, iedereen die streed tegen mythes, die vrienden verloor en die erg moeili jke gesprekken begon met naasten’, jubelde ac tievoerder Emer O’ Toole in The G uardian. Varadkar vroeg de I eren om ‘vrouwen te vertrouwen’.

Omgekeerd is de antiabor tusbewegin­g zeer gegriefd. Bi j vorige hoorzittin­gen in he t parlement liepen tegenstand­ers woedend buiten. Eén ac tivist ging in hongerstak­ing . Nu al verspreidt het antikamp pamfle tten die stellen dat ‘ het achtste’ duizenden kinderleve­ns heeft gered. ‘Het zijn zij die in 2050 voor u zullen werk en en Ierland opbouwen’, tweette de antiabor tusgroep LoveBoth Project.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium