De Standaard

Vrouw die protesteer­de tegen hoofddoek, is vrij

-

‘Het meisje van de Enghelabst­raat’, zoals Vida Movahed wordt genoemd, gebruikte eind vorig jaar haar hoofddoek als vlag in Teheran en werd opgepakt. Nu is ze weer vrij.

De 31jarige Vida Movahed had eind december demonstrat­ief haar verplichte hoofddoek afgenomen en die als een vlag op een stok geprikt. Triomfante­lijk zwaaide ze daarmee, staande op een metalen kast langs de Enghelabst­raat in Teheran. Kort daarop werd ze gearrestee­rd. W aarom ze nu is vrijgelate­n, is niet duidelijk.

Beelden van haar actie tegen de hoofddoek werden massaal op de sociale media gedeeld. Velen zagen er een symbool in van he t verze t tegen de overheid tijdens de grote betogingen tegen het economisch­e beleid van de regering van vier weken geleden. Met die protesten had Movaheds actie, die van vlak daarvoor dateerde, echter niet direct te maken.

Afgelopen maandag kreeg M ovaheds actie navolging. Op dezelfde plek langs de Enghelabst­raat deed N arges H osseini he tzelfde, terwijl andere vrouwen haar filmden. Op andere locaties, niet alleen in Teheran maar ook in de stad Isfahan, protesteer­den nog eens vier vrouwen op dezelfde wi jze, me t hun hijab op een stok.

Al sinds de I raanse re volutie van 1979 is het strafbaar voor vrouwen en meisjes van boven de der tien jaar om hun haar niet met een hijab te bedekken. Op overtredin­g staat een boe te of een celstraf tot twee maanden.

 ?? © rr ?? De actie van Vida Movahed.
© rr De actie van Vida Movahed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium