De Standaard

Omhoog met die verwachtin­gen

-

Het resultaten­seizoen komt in de V erenigde Staten altijd vroeger op gang dan in Europa. Er zi jn nog nie t zoveel grote Europese bedri jven die hun jaarci jfers van 2017 al hebben bek endgemaakt. Gisteren was er wel he t Nederlands­e Philips, vandaag volg t onder meer he t Duitse Siemens.

Maar in Amerika maakt de ci jfertrein al ste vig snelheid. Een kwart van de 500 grootste Amerikaans­e bedri jven (uit de S&P 500 index) heeft zijn laatste kwartaalra­pport al gepublicee­rd – en dus ook zi jn jaarcijfer­s.

De oogst is bi jzonder goed, blijkt uit een analyse door het dataresear­chbureau Factset: liefst 81 procent van de Amerikaans­e topbedrijv­en heeft in he t laatste kwartaal van vorig jaar de omze tverwachti­ngen van de marktanali­sten overtroffe­n. Omgerekend naar de totale jaarci jfers is 64 procent boven de lat gesprongen.

Het zijn de beste resultaten in tien jaar ti jd. En dat leidt in de logica van analisten en beleg gers natuurlijk alleen maar tot nog hogere ver wachtingen.

Niet onterecht, meent Tom Simonts van KBC, want de economisch­e fundamenta­ls in de VS zijn sterk. De conjunctuu­r wordt gestuwd door toenemende bedri jfsinveste­ringen en gestegen k oopkracht – want meer jobs en hogere lonen be tekenen ook meer consumptie. De zwakke dollar maakt bovendien dat Amerikaans­e producten vlot afze t vinden op de overzeese markten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium