De Standaard

Europese autobouwer­s lossen Toyota

De race om ’s werelds grootste autoverkop­er te zijn is een Europees onderonsje geworden. Toyota groeit wel, maar verliest terrein.

-

VW en Renault bekvechten onderling om de koppositie. De Japanse autoreus Toyota, van 2008 tot 20 15 de zo goed als onaantastb­are k oploper, is in t wee jaar tijd teruggeval­len naar de derde plaats. Toyota maakte gisteren bek end dat het in totaal 10, 38 miljoen wagens heeft verkocht, waarvan 10,2 miljoen personenvo­ertuigen. Dat is een groei me t 2,1 procent.

Dat volstond geenszins om het gat me t VW en Renault dicht te rijden. Die kwamen allebei uit boven de 10,5 miljoen stuks. VW ging bi jna 4 procent vooruit, Renault meer dan 6 procent. Die sti jging hebben ze vooral te dank en aan hun succes in C hina, met voorsprong de grootste automarkt ter wereld.

Maar wie van de t wee Europese bedrijven mag de k oppositie claimen? De topman van Renault, Carlos Ghosn, hecht blijkbaar heel wat belang aan de titel van ’ s werelds grootste. En daarbij schrikt hi j er nie t voor terug om te jongleren me t de verkoopcij­fers.

Ghosn kijkt alleen naar de personenwa­gens. Daarvan verkocht de ‘ Renaultall­iantie’ er 10,61 miljoen. De verk oop van VW liep vorig jaar wel op tot 10,74 miljoen e xemplaren, maar dat is de vracht wagenverko­op incluis. Exclusief trucks zit VW aan 10,53 miljoen verk ochte wagens.

Dat Ghosn he t had over een alliantie, is geen toe val. De topman van het Franse autoconcer­n maakte immers de rek ensom van de totale verk oop van Renault, Nissan en M itsubishi. Maar Renault is slechts voor 43 procent eigenaar van Nissan en onrechtstr­eeks slechts voor 15 procent aandeelhou­der van M itsubishi. Terwijl de automerken onder de VWvlag, zoals Audi, Seat, Skoda en VW zelf , volledig eigendom zijn van de Duitsers.

Tests uitlaatgas­sen

Bij Volkswagen is intussen een eerste slachtoffe­r gevallen van het onderzoek naar uitlaatgas­sen waarbij ook mensen werden ingezet. Thomas Steg, het hoofd de e xterne betrekking­en en duurzaamhe­id van Volkswagen, is ti jdelijk geschorst. Volgens topman Matthias Müller gebeurde de schorsing op Stegs initiatief . ‘Hij heeft verklaard dat hi j de volledige verantwoor­delijkheid neemt. Ik respec teer die beslissing.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium