De Standaard

‘Liever snoeien dan belasten’

Om het begrotings­tekort vermindere­n, is het beter om te besparen op de uitgaven dan om nieuwe belastinge­n te heffen. Want dat fnuikt de groei meer, blijkt uit een studie.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

Als er 1 procent van het bbp meer bespaard wordt, doet dat de groei met 0,5 procent afnemen

Nadat de financiële crisis was uitgebroke­n, was het jarenlang de mantra bij verschille­nde instelling­en, zoals de Europese Commissie en he t IMF: om opnieuw aan te knopen me t economisch­e groei, moest men he t begrotings­tekort vermindere­n. Dat zou het vertrouwen in de economie herstellen, wat de investerin­gen en ver volgens de groei zou aanzwengel­en.

De voornaamst­e aanhangers van die stelling , onder wie de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, zagen zich gesterkt door academisch werk. Alberto Alesina, een economiepr­ofessor in Harvard, toonde empirisch aan dat bezuinigin­gen vaak tot groei leiden. Zijn collega’s in Harvard, Carmen Reinhar t en Kenneth Rogof f, be wezen dat hoge schulden – meer dan 90 procent van he t bbp – de economisch­e groei fnuikten. Maar de praktijk gaf hen ongeli jk. Ondanks hun besparings­i jver belandden Europese landen van de regen in de drop.

Er werden ernstige vragen gesteld bi j de degeli jkheid van he t onderzoek van de Harvardeco­nomen. En nieuw onderzoek van het IMF toonde aan dat sterke reducties van he t begrotings­tekort net een recessie bestendige­n, en al zeker als iedereen het tegelijk doet. Ook de Europese Commissie nam gas terug en maande landen nie t langer aan om fors te bezuinigen als de economie nie t meewilde.

Uitzonderi­ng België

Maar ondertusse­n heeft Alberto Alesina het geweer van schouder veranderd. I n een studie die deze week gepublicee­rd werd – en een update is van eerder werk – toont hij aan dat he t begrotings­tekort vermindere­n wel degeli jk de groei afremt. Er zi jn in de geschieden­is wel voorbeelde­n te vinden waarbi j kleinere begrotings­tekorten de economie vooruithel­pen, zoals in België in de jaren 80. Maar gemiddeld gezien zijn de effecten negatief.

In de studie, met twee collega’s van de universite­it van Bocconi, vraagt Alesina zich af hoe landen het best he t begrotings­tek ort kunnen terugdring­en. Daar kunnen immers, ondanks het feit dat het op de groei weegt, goede redenen voor zi jn. Bi jvoorbeeld om een potje aan te leg gen voor de stijgende pensioenui­tga ven door de vergrijzin­g.

Landen kunnen hun begroting op orde stellen door ofwel minder uit te geven ofwel de belastinge­n

 ?? © Ioannis Alexopoulo­s/belga ?? Een jongedame in Londen kant zich tegen besparinge­n.
© Ioannis Alexopoulo­s/belga Een jongedame in Londen kant zich tegen besparinge­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium