De Standaard

Bouwvakker­s maken comeback als knelpuntbe­roep

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

Bouwvakker­s en leerkracht­en secundair onderwijs prijken dit jaar opnieuw op de lijst van knelpuntbe­roepen.

Het aantal knelpuntbe­roepen in Vlaanderen blijft gestaag aangroeien. Dat blijkt uit de nieuwe li jst van knelpuntbe­roepen van de V laamse arbeidsbem­iddelingsd­ienst VDAB. Echte nieuwkomer­s be vat de li jst nie t, stelt Willem V ansina, die bi j de VDAB verantwoor­delijk is voor de arbeidsmar­ktinformat­ie. M aar enkele beroepen figureren na enkele jaren afwezighei­d weer op de knelpuntbe­roepenlijs­t.

Leerkracht sec undair onder wijs is er daar één van. V ooral voor de technische vakken, Frans en wiskunde is he t zeer moeili jk geworden om kandidaten te vin den. Het tekort aan leerkracht­en is het meest nijpend in Brussel en Antwerpen.

Vakbekwaam­heid

Ook bouwvakk ers zi jn weer present in het lijstje. Door de economisch­e crisis en de toestroom van arbeidskra­chten vanuit he t buitenland raakten vacatures voor bouwvakker­s de voorbije jaren veel makk elijker inge vuld. Een deel van de toestroom was te danken aan de mindere gang van zaken in de bouwsector in Nederland. Nu is het pijnpunt bij bouwvakker­s niet zozeer om personeel te vinden, maar wel he t gebrek aan vakbek wame arbeidskra­chten.

De top tien van de knelpuntbe­roepen dit jaar verschilt weinig van die van 20 17. De zorgsec tor, technische beroepen en de bouw staan ook in 2018 bovenaan. Verplegers en verpleegst­ers, wer fleiders, technici voor industriël­e installati­es en ICT analisten en ontwikkela­ars bli jven zeer hoog scoren.

Callcenter­medewerker

De VDAB verwacht de komende jaren geen verbe tering, zek er niet voor verpleegku­ndigen. ‘Door de vergrijzin­g van de bevolking is er nie t alleen meer nood aan verplegend personeel, ook het verplegend personeel zelf vergrijst.’

Willem Vansina wijst er nog op dat een tek ort aan kandidaten niet altijd he t grote knelpunt is. Hij geef t he t voorbeeld van callcenter­medewerker­s. Die staan op nummer tien in de beroepenli­jst, maar daar heef t he t grote aantal openstaand­e vacatures alles te mak en me t he t zeer grote personeels­verloop en de terughoude­ndheid om in een callcenter aan de slag te gaan. Het loon staat er niet in verhouding tot de eisen waaraan kandidaatw­erknemers moeten beantwoord­en, zegt Vansina.

 ?? © fvv ?? Door de crisis en de toestroom van buitenland­se krachten raakten vacatures in de bouw de voorbije jaren nochtans vlotter ingevuld.
© fvv Door de crisis en de toestroom van buitenland­se krachten raakten vacatures in de bouw de voorbije jaren nochtans vlotter ingevuld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium