De Standaard

DHL schrapt 85 jobs in Meer en Mechelen

Het bedrijf DHL Supply Chain schrapt 60 jobs in Meer, een deelgemeen­te van Hoogstrate­n, en 25 in Mechelen. Dat komt omdat de loonkosten te hoog zijn en omdat Fnac geen klant meer is.

- BART VAN DEN LANGENBERG­H WARD BOSMANS CHRISTOF WILLOCX

DHL Supply Chain beheert de stock van andere bedrijven. I n M eer worden bi jvoorbeeld allerlei lasmateria­len verpakt in opdracht van he t bedrijf Esab. Vanuit het magazijn in Meer worden de lasmateria­len naar allerlei landen in Europa getranspor­teerd. Voor alle duidelijkh­eid: dat transpor t gebeur t nie t door DHL, maar door andere bedrijven. DHL doet alleen het voorraadbe­heer.

‘Esab laat he t voorraadbe­heer binnenkort voor een groot deel vanuit T sjechië verlopen, omdat de loonkosten daar een pak lager zijn’, zegt Wim De Jonghe, secretaris van de socialisti­sche vakbond ABVV. ‘Een ander deel zal in Engeland worden verpakt om daar na de Brexit vaste voet aan de grond te krijgen. En een laatste deeltje van de logistiek verhuist naar Nederland.’

Esab is de enige klant van DHL in Meer. Daardoor moet de Kempense vestiging tegen 31 augustus dicht.

Geen staking

In Meer werk en 33 arbeiders, 16 bedienden en een tiental uitzendkra­chten. Zi j verliezen dus hun job. Na de aankondigi­ng van de directie legde het personeel het werk een tijdje stil, maar het ging al snel weer aan de slag .

‘Dat gebeurde met absolute gelatenhei­d’, zeg t C hristof V alcke, secretaris van de vakbond AC V Transcom. ‘De mensen verdienen hier al niet zo veel, en met een staking zou dat nog minder zi jn. Ze wisten al van vorige vrijdag dat de afdeling in Meer zou sluiten, maar door proceduref­outen vond de officiële aankondigi­ng pas dinsdagoch­tend (gisterocht­end, r ed.) plaats.’

Vorig jaar verhuisde DHL ook al een naburige afdeling in de Riyadhstra­at in Meer naar het Nederlands­e Roosendaal.

Ook jobs weg in Mechelen

DHL Supply Chain zou ook 25 jobs schrappen in M echelen, waarvan 15 vaste jobs en 10 uitzendban­en. In die vestiging verzorgt het bedrijf het stockbehee­r voor Fnac. De bestelling­en van klanten worden daar klaargeze t en een ander bedri jf komt ze ophalen.

Maar Fnac heeft nu beslist om dat voorraadbe­heer in eigen handen te nemen. Dat k omt omdat Fnac en Vanden Borre sinds 2016 tot hetzelfde moederbedr­ijf behoren. Het zijn in feite dus geen concurrent­en meer . V anden Borre doet zijn voorraadbe­heer al jaren zelf en Fnac zal nu gebruikmak­en van de diensten van Vanden Borre. ‘Daardoor is er grote onzek erheid voor de 25 mensen die bi j DHL Supply C hain in M echelen werken’, zegt Valcke.

Fnac laat weten dat die mensen niet per definitie hun job k wijt zijn. Mogelijk kunnen ze terecht in het magazijn van Vanden Borre in SintPieter­sLeeuw. Maar daar is nog geen beslissing over genomen.

De vakbonden van DHL maken zich grote zorgen. V olgens hen zouden ook andere klanten van DHL in M echelen hun contrac t nog niet hebben verlengd.

‘Begin 2017 stelde DHL in België 855 mensen tewerk. Eind 2017 waren dat er nog 670. Na deze herstructu­rering zullen we uitkomen op minder dan 600’, zegt Wim De Jonghe van ABVV . ‘In anderhalf jaar ti jd verdwijnt dus bi jna een derde van de jobs.’ De directie wil op woensdag 7 februari samenzitte­n met de vakbonden.

‘De mensen verdienen hier al niet zo veel, en met een staking zou dat nog minder zijn’

CHRISTOF VALCKE ‘ACV Transcom

 ?? © Bart Van Den Langenberg­h ?? Werknemers van DHL Supply Chain in Meer kwamen gisteren even buiten, maar gingen vrij snel weer aan het werk .
© Bart Van Den Langenberg­h Werknemers van DHL Supply Chain in Meer kwamen gisteren even buiten, maar gingen vrij snel weer aan het werk .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium