De Standaard

Diest wil parkeermet­ers vervangen door nieuwe

- VAN ONZE MEDEWERKER HEDWIG NEESEN

Het bestuur zal alle parkeermet­ers in Diest vervangen door nieuwe exemplaren. Dat legt echter een zware hypotheek op de volgende bestuursme­erderheid.

De problemen me t de parkeermet­ers in Diest dreigen de volgende bestuursme­erderheid zwaar te hypothek eren. De jongste maanden liep het aantal klachten over he t slecht func tioneren van de me ters snel op. V erkeerd afgestemde klokken, geblokkeer­d papier en andere fouten leidden tot een stroom van klachten op de sociale media.

Open Diest maakte er zelfs een actiepunt van om de klachten in te zamelen en aan te kaarten bij het bestuur én park eeruitbate­r I ndi go. ‘De klachten zijn maar het topje van de i jsberg. Allicht hebben honderden mensen een boete betaald zonder dat de boe te juist was, gewoon omdat de ti jdsindicat­ie fout gebeurde’, zei fractielei­der Christophe De Graef van Open Diest.

De oorzaak van he t probleem ligt bij een dispuut tussen Indigo en onderhouds­firma K rautli. Om een totale impasse te vermi jden, grijpt het bestuur nu zelf in. De 73 parkeermet­ers worden vervangen door 68 nieuwe apparaten die de meest innovatiev­e technologi­e aan boord hebben. ‘ We zullen al die mogeli jkheden momenteel niet gebruik en’, zeg t burgemeest­er Jan Laurys (DDS). ‘De mensen zullen voortaan wel met een bankof kredietkaa­rt kunnen betalen en we willen de betalende sms’en zo veel mogelijk vervangen door het gebruik van de gratis app OPnGo. De stad wordt opgedeeld in een oranje en een groene zone. J e moet enkel nog je zone ingeven als je met de app of met sms betaalt. Het nummer van de parkeeraut­omaat is nie t meer nodig .’

Er schuilt echter een zwaar financieel addertje onder he t gras bij de vervanging van de parkeermet­ers. De jaarli jkse kosten voor de nieuwe meters bedragen onge veer 70.000 euro. V oor de oude toestellen, die nu weg gehaald worden, moet de stad nog 91.820 euro betalen.

Indigo wil dat bedrag ten laste nemen als zi jn concessie, die in 2020 afloopt, me t vijf jaar wordt verlengd. Maar daar was nie t iedereen in de gemeentera­ad he t mee eens. Raadsleden Christophe De Graef en Renaat Ri jnders (NVA) waren niet te spreken over dat voorstel. ‘ Als we in 2020 he t parkeerbel­eid zelf in handen nemen of we een andere concession­aris aanstellen, zitten we niet alleen met dat restbedrag, maar dan moeten we ook de nieuwe parkeermet­ers nog acht jaar af betalen’, zei de Graef . Hij laakte ook het feit dat het stadsbestu­ur Indigo nooit in gebrek e heeft gesteld voor het slecht func tioneren van het materiaal.

‘Mensen zullen voortaan met een bank of kredietkaa­rt kunnen betalen. Er komt ook een gratis app’

JAN LAURYS Burgemeest­er Diest

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium