De Standaard

HOE FACEBOOK ONS VINKJE WEL KRIJGT

-

‘Het programma is gestopt. Wil je een foutenrapp­ort versturen om ons te helpen het programma te verbeteren?’ De eerste k eer dat ik die melding op mijn scherm kreeg, moet een jaar of t wintig geleden ge weest zi jn. Ik vroeg me ongetwijfe­ld af wat de vraag te betekenen had. M oest ik op ‘ verzenden ’ klikken? Of juist nie t? W at was een foutenrapp­ort? Een registrati­e van wat ik had gedaan? En wat hád ik eigenli jk gedaan? Was het intiem? Mochten ze het weten? Trouwens, hoe gingen ze dat dan ‘ versturen’? Op mi jn thuiscompu­ter had ik nog geen internet, dus ik stelde me voor dat er ergens in het moederbord een chip wachtte tot he t interne t voor par ticulieren betaalbaar werd, om zodra ik eindelijk zou inbellen, een scheepslad­ing computerkl­iks door te spelen aan iemand die daar godwee twat mee zou doen. T egelijkert­ijd klonk het wel goed, die verbeterin­g. Nie ts plezierige­r dan dat he t programma niet meer zou crashen, toch? Dus volgde ik een zwalkstrat­egie: soms koos ik voor ‘ verzenden ’, soms voor ‘ bekijk het maar met je gespioneer ’.

Toen ik in he t jaar 2000 thuis interne t kreeg , klikte ik steeds vaker op ‘ niet verzenden’. De spionagech­ip en de hotline zaten me nie t lekker en mede dankzij een artikelens­erie waarin ik zelf de logfiles van openbare computers in het hoger onderwijs analyseerd­e, leerde ik rond de millennium­wisseling hoe zinnig het kon zijn om caches te legen en geniepige logfiles te herk ennen.

Maar er was geen houden aan, in 2003 begon ik een weblog en zag ik me t eigen ogen hoe bezoekers van mijn site die zich slechts één keer bekend hadden gemaakt, jarenlang identifice­erbaar ble ven. Daardoor besefte ik ten volle dat iedereen in de gaten gehouden word, ook ik. Niet alleen door die archiefchi­p op mi jn computer, maar ook door be vriende weblog gers, door de extremiste­n over wie ik als journalist schreef, en mogelijk door elke computer waarmee ik direc t of indirec t contact legde.

Facebook liet deze week we ten voortaan transparan­ter te willen zijn over wie welke informatie van ons kri jgt. Het bedrijf doe t dat nie t uit goeder tierenheid, maar omdat de Europese U nie paal en perk wil stellen aan de verspreidi­ng van persoonsge­gevens met een regeling die in mei van kracht wordt. Die regeling zal Facebook dwingen onze toestemmin­g te vragen voor wat he t achter onze rug bekokstoof­t. Dus anticipeer­de het bedrijf op die wetgeving met het privacyequ­ivalent van een ‘ green washing’campagne: ge woon doen alsof je de beste leerling van de klas bent. Dat is een methode die populair is onder oliemaatsc­happi jen, die me t foto’s van sappige landschapp­en hun onschuld willen voor wenden. F acebook veegt zijn straatje schoon door breed uit te meten dat het niets liever wil dan ons de controle over onze persoonsge­ge vens teruggeven.

Maar he t is schi jnprivacy, gelegitime­erd door de EU. Want hoewel de Unie al jaren aanstuur t op uitdrukk elijke toestemmin­g, bli jkt he t helemaal nie t zo moeilijk om de massa toestemmin­g te laten geven voor allerlei digitaal gesnuf fel. Denk aan de Facebookte­stjes van het kaliber ‘ Welk H arry P otterperso­nage ben ik?’ Omdat die je ‘ persoonlij­kheid’ zouden moeten analyseren, geven de mensen die eraan deelnemen zonder aarzelen toegang tot hun F acebookacc­ount, ook als dat betekent dat G od en klein Pierk e inzage kri jgen in zak en die nie ts me t he t testje te maken hebben.

Zo zijn er meer voorbeelde­n van apps en software die ongemerkt je persoonli jke levenssfee­r binnendrin­gen. Hoewel nooit is vast k omen te staan dat de onbenullig­e testjes op F acebook direc te invloed hadden op bi jvoorbeeld de verkiezing van Donald Trump, lijkt het er wel op dat de big data die ermee verzameld worden, be ter dan onze naasten kunnen voorspelle­n waar we op welk moment gevoelig voor zijn. Die sluwe me thodes om toestemmin­g te krijgen voor onzichtbaa­r rondneuzen, zijn dus interessan­t voor iedereen die ons zou willen manipulere­n.

Notoire winstmak ers en ge wetenloze stemmentre­kkers zullen investeren in gewiekste sof tware me t manipulati­e ve vormgeving en doordachte formulerin­gen die ons beloven dat alles be ter werkt als we even dat vinkje zetten. Ze zullen hopen dat we denken: ja ja, het is al goed, en ze zullen gelijk krijgen.

Twintig jaar geleden meende ik nog dat mijn programma nie t meer zou crashen als ik maar ne tjes meewerkte. Inmiddels weet ik beter, maar nog steeds jok ik, mede dankzij EUwetgevin­g, dat ik de voor waarden heb gelezen voor ik akk oord ging, en ik ze t dagelijks gedachtelo­os de deur open voor cookies die ik eigenljik helemaal niet wil. Helaas zullen we ook met de nieuwe Europese regels de hinderlijk­e popups die we maar half begri jpen mechanisch blijven wegklikken, waarmee we de inhaligen en manipulato­rs nog steeds een warm welkom zullen ge ven.

De massa toestemmin­g laten geven voor allerlei digitaal gesnuffel, is helemaal niet zo moeilijk

Maartje Luif is journalist­e en schrijfste­r. Haar column verschijnt tweewekeli­jks op woensdag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium