De Standaard

WILLEN WE ONSZELF WEL ZO GOED KENNEN?

- KAREL VERHOEVEN

‘Ken uzelf’ stond als gebod in steen gebeiteld op de tempel van Apollo in Delphi. Of zoals Socrates zei op het proces waarop hij ter dood veroordeel­d werd: het niet onderzocht­e leven is het niet waard om te leven. 25 eeuwen lang hebben we die zucht naar (zelf)kennis nagejaagd. Nu brengt ons technologi­sche vernuft ons tot het punt dat we ook aan dat eerste gebod van de filosofie moeten twijfelen. De Belgische gezondheid­szorg bereidt zich voor om het genoom van patiënten systematis­ch en integraal te analyseren. Het is een monumental­e aankondigi­ng. Binnenkort weten artsen meer over de toekomstig­e gezondheid van sommige patiënten dan de meeste van die patiënten zelf willen weten, of aankunnen om te weten. De vraag is niet meer of we die weg wel verder moeten opgaan. De lust tot weten laat zich niet kisten. Maar wat zullen we van elkaar verwachten dat we met die kennis doen?

Het is niet zozeer de DNAinforma­tie die we zoeken, die ons ethische kopzorgen zal baren. Ziektes kunnen efficiënte­r getraceerd en behandeld. Het is de informatie waarvan we het bestaan níét konden vermoeden, die ons het meest voor het blok zal zetten. Hoe ons lichaam zal evolueren. Welke (dodelijke) ziekte ons te wachten staat. Voor welke aandoening­en we aanleg hebben. Of nog heikeler, voor welke aandoening­en een embryo aanleg kan hebben. Moet het met die aanleg niet geaborteer­d worden? Kan het wel ingeplant? De wetenschap staat nog niet ver wat betreft de interpreta­tie en de betekenis van alle genetische variaties. Maar ook dat is een kwestie van hooguit enkele jaren.

De technologi­e zal ons op onszelf terugwerpe­n. We zullen onze risico’s preciezer kennen. Dus wordt het een persoonlij­ke opdracht om niet ten onder te gaan aan de hart en vaatziekte­n, of die specifieke kanker waarvoor je vatbaar bent. Eten, bewegen en drinken worden gewichtige beslissing­en. Dat strookt met de stappentel­lerij, suikerfobi­e, vetafkeer en maandzonde­ralcohol die elk goed mens vandaag al hoort in acht te nemen. De gezondheid­szorg evolueert in dezelfde richting: van geneeskund­e die ziekte aanpakt naar geneeskund­e die ziekte voorkomt. Dat versterkt de illusie, die we nu al koesteren, dat we controle hebben over wat ons zal overkomen. Ziek worden wordt een vorm van falen. Je kon het zien aankomen, je kende jezelf.

Wat we van elkaar verwachten dat we met die kennis doen, reikt veel verder dan een ethisch debat. Het gaat over levenshoud­ing. In elk geval kunnen we het niet overlaten aan de gezondheid­ssector. Tenzij we allemaal patiënten willen worden die lijden aan het leven.

Ziek worden, wordt een vorm van falen. Je kon het zien aankomen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium