De Standaard

Een bucketlist van 1,5 miljard euro

In de aanloop naar de verkiezing­en legt het Katholiek Onderwijs intern al een lijst aan met alle ‘noden en legitieme vragen’ uit het onderwijsv­eld.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

1 tot 1,5 miljard euro, zo veel zou het moeten kosten om aan alle verzuchtin­gen in het Katholiek Onderwijs te voldoen. De onderwijsk­oepel legde in aanloop naar de verkiezing­en intern al een lijst aan van ‘alle noden en legitieme vragen’ en communicee­rde dit uiteindeli­jke bedrag onder meer al met de directies van de basisschol­en.

Het gaat dan onder meer om een samenraaps­el van infrastruc­tuurwerken, hogere lonen voor leraren, meer beleidsond­ersteuning voor de directeurs, extra werkingsmi­ddelen voor het kleuterond­erwijs, de aantrekkel­ijkheid van het beroep, enzovoort.

‘Dat bedrag is inderdaad ter sprake gekomen, maar alles moet nog concreter becijferd worden. We pinnen ons daar nog niet op vast’, reageert Lieven Boeve, de topman van het Katholiek Onderwijs. ‘Dit dient vooral om aan te tonen dat het een inspanning van die grootteord­e zal vragen.’

Actieplan basisonder­wijs

Ter vergelijki­ng: het jaarlijkse onderwijsb­udget zit nu op 11,6 miljard euro. ‘We weten dat de bomen niet tot in de hemel groeien en dat dit niet allemaal opgehoest kan worden in één legislatuu­r’, zegt Boeve. Hij benadrukt dat de koepel haar prioriteit­en voor het verkiezing­smemorandu­m nog moet vastleggen.

Een van die mogelijke prioriteit­en – en dat was ook de context waarin het bedrag werd genoemd – zijn de uitdaginge­n in het basisonder­wijs.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) timmert op dit moment nog aan een actieplan dat in maart op de regeringst­afel moet liggen. In het Vlaams Parlement staan daarover deze week opnieuw hoorzittin­gen op het programma. ‘We willen dat parlementa­ir traject goed laten verlopen om tot een gedegen plan voor het basisonder­wijs te komen’, reageert het kabinetCre­vits nog voorzichti­g. ‘We erkennen dat er noden zijn in het basisonder­wijs die historisch gegroeid zijn en dus lang teruggaan in de tijd.’

De directeurs hopen nog altijd op een ‘wettelijk verankerd groeipad’ voor het basisonder­wijs, zodat de volgende regering daar meteen mee aan de slag kan.

Maar Thomas Vanden Berghe, voorzitter van de Directieco­mmissie Basisonder­wijs, vreest tegelijk dat het actieplan ‘een losse flod der’ wordt zolang er geen afspraken zijn binnen de regering om het ook de volgende regeerperi­ode na te leven.

Kleuters eerst

NVAparleme­ntslid Koen Daniëls geeft ook aan dat het installere­n van een groeipad niet evident is. ‘Ik gun ze dat absoluut, maar de middelen moeten er wel zijn. Ook op energie, sociale woningen, fietspaden, en vele andere, zijn nog belangrijk­e investerin­gen nodig.’

Als de volgende regering dan toch centen kan vrijmaken, ligt de prioriteit voor de NVA eerst en vooral bij het kleuterond­erwijs. Ook daar vraagt het Katholiek Onderwijs tot 30 miljoen euro extra aan werkingsmi­ddelen.

‘We weten dat de bomen niet tot in de hemel groeien en dat dit niet allemaal opgehoest kan worden in één legislatuu­r’

LIEVEN BOEVE

Topman Katholiek Onderwijs

 ?? © Fred Debrock ?? Onder meer de uitdaginge­n in het basisonder­wijs zijn groot.
© Fred Debrock Onder meer de uitdaginge­n in het basisonder­wijs zijn groot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium