De Standaard

Mars neonazi’s in Sofia zet EU-voorzitter Bulgarije te kijk

De Bulgaarse regering veroordeel­t een mars in de hoofdstad Sofia van neonazi’s. Maar premier Borisov sloot zelf een coalitie met partijen die volgens de Raad van Europa haat verspreide­n.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

Twee uur lang trokken enkele honderden in het zwart geklede Bulgaren zaterdagav­ond met fakkels door het centrum van de hoofdstad Sofia. Ook delegaties van extreemrec­htse groepering­en uit onder meer Duitsland, Zweden en Hongarije stapten mee op naar het huis van wijlen Hristo Lukov, waar ze kransen neerlegden.

Generaal Lukov knoopte als minister van Oorlog tussen 1935 en 1938 nauwe banden aan met het naziregime in Duitsland en hielp in zijn land wetten doordrukke­n die geïnspiree­rd waren op de Duitse antijoodse wetten. Hij werd in 1943 vermoord door communiste­n en geldt als een held voor ultranatio­nalisten in zijn land.

De optocht vindt al veertien jaar plaats, maar kreeg nu extra aandacht omdat Bulgarije voor zes maanden de tijdelijke voorzitter van de Europese Unie is.

De burgemeest­er van Sofia had de mars verboden vanwege de veiligheid­srisico’s: ‘Er is geen plaats voor zo’n gebeurteni­s in onze stad’, zei ze. Maar de organisato­ren stapten voor het tweede jaar op rij naar een administra­tieve rechtbank wegens belemmerin­g van hun recht om vreedzaam te betogen, en kregen voor de tweede keer gelijk.

Schande

De Amerikaans­e ambassade in Sofia betreurde ‘de vertoning van intolerant­ie die de Lukovmars vertegenwo­ordigt. Lukov was een naziaanhan­ger die haat en onrecht versterkte, en niet iemand die het verdient vereerd te worden’.

Het Joods Wereldcong­res had premier Boiko Borisov opgeroepen de optocht te verbieden en drukte gisteren zijn afschuw uit: ‘Wij kunnen niet zwijgen wanneer neonazi’s en antisemiet­en uit heel Europa optrekken door de straten van Sofia of elke andere stad, en daarbij de antisemiti­sche ideologie uitdragen die het Europese Jodendom ternauwern­ood vernietigd­e. Hoe marginaal deze optocht ook mag zijn, wat hier gebeurde, is een schande.’

Onaanvaard­bare coalitiepa­rtner

Onder druk van de aandacht noemde het Bulgaarse ministerie van Buitenland­se Zaken gisteren elke daad die de naziideolo­gie verheerlij­kt ‘totaal onaanvaard­baar’. ‘Dit moet een duidelijk signaal zijn voor ons als samenlevin­g en als Europeanen: het volstaat niet om de tragische gebeurteni­ssen van de Tweede Wereldoorl­og te herinneren’.

Vervelend voor premier Borisov is dat hij vorig jaar een regering vormde met de Verenigde Patriot

ten, een alliantie van drie extreemrec­htse partijen. In 2014 had Joseph Daul, de voorzitter van de Europese christende­mocraten waartoe de partij van Borisov behoort, die alliantie nog een ‘onaanvaard­bare coalitiepa­rtner’ genoemd voor de partij van Borisov.

Antisemiti­sche boeken

In een rapport in juni 2014 schreef de commissie tegen racisme van de Raad van Europa dat een van die drie partijen ‘systematis­ch haat verspreidt tegen buurvolker­en in de Balkan en propaganda voert tegen Roma’.

Volen Siderov, de leider van Ataka dat deel uitmaakt van Verenigde Patriotten, is volgens het rapport ‘bekend om zijn uitgesprok­en racistisch­e standpunte­n. Hij brengt systematis­ch Roma in verband met criminelen, riep op de bouw van moskeeën te verbieden om de verspreidi­ng van de islam tegen te houden en publiceerd­e twee antisemiti­sche boeken’.

De commissie noteerde dat ‘racistisch­e en onverdraag­zame haatspeech in het politieke discours een ernstig probleem blijft’. Doelwit zijn Roma, moslims, joden, Turken en Macedoniër­s.

Wie in Bulgarije een fascistisc­he of antidemocr­atische ideologie aanhangt, riskeert tot drie jaar cel en een geldboete. Ook haatspeech is strafbaar. In 2015 schreef de Bulgaarse afdeling van Amnesty Internatio­nal dat de overheid er steevast niet in slaagt racisme en xenofobie te onderzoeke­n en te vervolgen. Nog in november verklaarde de minister van Binnenland­se Zaken niet te beschikken over ‘geregistre­erde informatie over partijen of bewegingen met nationaals­ocialistis­che neigingen’.

‘Hoe marginaal deze optocht ook mag zijn, wat hier gebeurde, is een schande’

JOODS WERELDCONG­RES ‘Lukov was een naziaanhan­ger die haat en onrecht versterkte, en niet iemand die het verdient vereerd te worden

AMERIKAANS­E AMBASSADE IN SOFIA

 ?? © afp ?? Ook extreemrec­htse groepering­en uit Duitsland, Zweden en Hongarije stapten in Sofia mee op.
© afp Ook extreemrec­htse groepering­en uit Duitsland, Zweden en Hongarije stapten in Sofia mee op.
 ?? © epaefe ?? Voor de Bulgaarse ultranatio­nalisten geldt generaal en nazisympat­hisant Lukov als een held.
© epaefe Voor de Bulgaarse ultranatio­nalisten geldt generaal en nazisympat­hisant Lukov als een held.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium