De Standaard

‘Sarkozy luisterde zijn ministers af’

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

Een betoog van Laurent Wauquiez dat niet mocht uitlekken, kwam toch naar buiten en leidde tot een schok. ‘Sommigen willen de Franse politiek verTrumpen’.

De smartphone­s moesten op zak blijven: geen video’s, geen tweets, niets. Anders kon hij enkel de traditione­le bullshit (sic) vertellen die hij normaal voor tv opvoert. Als iemand toch iets naar buiten bracht, zou dit serieuze gevolgen hebben.

En dus liet Laurent Wauquiez, leider van de conservati­eve Les Républicai­ns, zich eens goed gaan. Een student van de management­school in Lyon, waar Wauquiez zijn uiteenzett­ing hield, registreer­de toch alles. En vrijdagavo­nd konden de Fransen op tv meeluister­en naar het geluidsfra­gment.

Zo vertelde Wauquiez dat Nicolas Sarkozy tijdens zijn presidents­chap de gsm’s van zijn ministers afluisterd­e toen ze naar de wekelijkse ministerra­ad kwamen. ‘Zover was het gekomen met hem. Hij liet hen afluistere­n om alle mails en sms’en binnen te halen en te controlere­n wat elk van zijn ministers zei bij het binnenkome­n.’

De nieuwe partijleid­er is er ook van overtuigd dat Emmanuel Macron de hand had in de neergang van François Fillon, de kandidaat van Les Républicai­ns bij de presidents­verkiezing­en die genekt werd door onthulling­en over zijn vrouw Penelope. ‘Ik ben absoluut zeker dat hij (Macron, red.) het georganise­erd heeft, dat ze in grote mate bijgedrage­n hebben tot het opzetten van een cel die Fillon moest vernietige­n.’

Zaterdagmo­rgen dreigde Wauquiez met juridische stappen wegens de illegale verspreidi­ng van zijn woorden, die volgens hem soms humoristis­ch bedoeld waren. ‘Deze les moest de studenten doen nadenken over de geruchten en hersenschi­mmen in de politiek.’ Zelf gelooft hij ook niet echt dat ministers werden afgeluiste­rd door Sarkozy, aan wie hij zijn excuses aanbood. De entourage van de expresiden­t ontkende ‘dit groteske verhaal’.

Zijn politieke tegenstand­ers lieten de kans niet liggen om uit te halen naar Wauquiez, die zijn partij een ruk naar rechts wil laten maken. Volgens Christophe Castaner, de partijleid­er van La République en Marche, heeft de man zijn ware natuur laten zien.

‘Dit is erger dan Trump’, zo reageerde Xavier Bertrand, voorzitter van de regioraad HautsdeFra­nce. ‘Voortduren­d blaffen, anderen naar de keel springen en proberen te vernietige­n: het is een verkiezing­sstrategie. Dit is precies een van de redenen waarom ik Les Républicai­ns verlaten heb. Sommigen willen de Franse politiek verTrumpen.’

Deze les moest de studenten doen denken over geruchten in de politiek

LAURENT WAUQUIEZ Voorzitter Les Républicai­ns

 ?? © afp ?? Laurent Wauquiez, leider Les Républicai­ns.
© afp Laurent Wauquiez, leider Les Républicai­ns.
 ?? © afp ?? Expresiden­t Nicolas Sarkozy.
© afp Expresiden­t Nicolas Sarkozy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium