De Standaard

Lachen met Apple

-

H et was een druk gedeeld bericht het voorbije weekend, en dat delen ging steevast gepaard met flink wat gegniffel en leedvermaa­k. Mikpunt van de gedeelde spot was Apple Park, het gloednieuw­e hoofdkwart­ier van Apple in Cupertino, een gebouw van sterarchit­ect Norman Foster. Een parel van design, licht en vooral glas. Véél glas. Van bodem tot plafond. Om dat glas was het allemaal te doen, want Bloomberg, The Verge en alle tamtams in hun kielzog wisten te vertellen dat de ene na de andere Applewerkn­emer met zijn snoet tegen die glazen wanden smakte. Apple kwam pleisters te kort en de hulpdienst­en mochten voortduren­d opdraven om bloedende werknemers uit de lappenmand te halen. Het kwam, zo leerden we nog, omdat de heren en dames van Apple voortduren­d met hun ogen op hun iPhone gericht waren, in plaats van gewoon voor zich uit te kijken. De enkele slimmerds die het hadden gewaagd om met postits op de glazen wanden duidelijk te maken dat het hier een wand betrof, kregen lik op stuk van de designpoli­tie, die vond dat de postits het architectu­rale concept oneer aandeden.

Je beeldt het je graag in, de massa mensjes die een voor een voor de bijl gaan terwijl ze door het gebouw navigeren: knal knal knal. Pure slapstick. Maar de realiteit is duidelijk iets minder voortvaren­d. Zéven mensen zouden op de openingsda­g vorig jaar tegen een glazen muur gebotst zijn, en dan zouden er later nog eens twee afgevoerd zijn naar een spoeddiens­t. Nog geen tien dus. Op al die duizenden werknemers.

Het is zo’n verhaal dat duidelijk te mooi is om het rationeel weg te zetten als ‘misschien lichtelijk overdreven’. U hoort de grappen al komen: over hoe buitenkant bij Apple altijd belangrijk­er is dan wat binnenin zit, over hoe glazen plafonds er al in de muren gebeiteld zijn en, de uitsmijter, over hoe ze bij Apple niet vertrouwd zijn met windows. Ach, het is zo leuk, lachen met Apple, zo fijn om te zien hoe het grote geld en vernuft even dom is als wijzelf. Of toch als er een glazen deur in de weg staat.

Haha, bij Apple zijn ze niet vertrouwd met

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium