De Standaard

Hoe Picasso een landschap verborg

- © rr

Onder La misereuse accroupie, een van de bekendste werken van Picasso, gaat een ander kunstwerk schuil: een landschap in Barcelona. Dat hebben Amerikaans­e wetenschap­pers ontdekt met behulp van een verfijnde scantechni­ek, een combinatie van radiografi­e, röntgenflu­orescentie en analyse van de pigmenten in het schilderij.

Al in 1992 werd er, afgaand op de ongewone combinatie van verfstreke­n en kleuren, vermoed dat onder La misereuse accroupie, dat een armetierig­e vrouw afbeeldt, iets anders zat. Uit het onderzoek blijkt meteen nog iets fascineren­ds: Pi casso gebruikte het landschap eronder als leidraad om zijn Misereuse vorm te geven. De heuvels in het landschap zouden zo de contouren van de vrouwenrug zijn geworden. Wie het onderligge­nde landschap geschilder­d heeft, is nog niet geweten. De onderzoeke­rs denken dat het het Parc del Laberint d’Horta afbeeldt, een parkje in Barcelona.

Vermoed wordt dat Picasso het schilderij hergebruik­t heeft omdat hij geen geld had om nieuw canvas te kopen. Hij schilderde La misereuse accroupie in 1902, toen hij in Parijs in armoede leefde.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium