De Standaard

Achter glas

Voor het eerst wordt de Grote Oorlog geëxposeer­d vanuit de archeologi­e. Wat vertelt het landschap van de Westhoek over hoe het er honderd jaar geleden toeging? Het is een welspreken­de getuige.

- PETER VANTYGHEM © Birger Stichelbau­t © Birger Stichelbau­t ‘Sporen van oorlog’. In Flanders Fieldsmuse­um, Ieper, tot 27 augustus (¨¨¨¨è). Een gelijknami­g boek is verschenen bij Hannibal. © Foto en creatiestu­dio LAMA

Van Willy Roth blijft vandaag het volgende over: twee ingedeukte leren schoenen, zes knopen, 1 muntje en een half geslepen potlood. De Duitse soldaat sneuvelde in juni 1917 in Wijtschate, een klein dorpje ten zuiden van Ieper. Met twintig kameraden lag hij bijna een eeuw verborgen in een granaattre­chter in de Vlaamse klei.

Vandaag is Roth een kijkkastje. In de expositie Sporen van oorlog staat hij met acht andere Duitsers (schoenen, kammen, knopen, zakmessen) tentoon. In hun hoekje staan ze voor een scherp belichte houten doodskist, waarin een van hen lag. Van de anderen is zelfs de identiteit niet bekend.

Daarover gaat Sporen van oorlog. Welke verhalen vertelt het land ons vandaag? De expositie toont wat opgravinge­n in de Westhoek de voorbije tien jaar blootlegde­n. Loopgraven, mijngangen, flessen en bestek, munitie en skeletten. Dus ook persoonlij­ke bezittinge­n, losgekoppe­ld van hun eigenaars, die in Langemark netjes herbegrave­n werden.

Zo kregen ze alsnog het respect dat ze niet konden krijgen in juni 1917. Toen werden ze overhaast in kraters gedumpt, drie verdieping­en op elkaar. Toen de Britten de Duitse frontlijn opbliezen met genoeg vuurwerk om tot in Londen gehoord te worden, was de wereld Blikvanger van de expo is een zandbak met twee skeletten van rijdieren.

immers verschrikk­elijk en werkte zelfs het geoliede evacuaties­ysteem voor lijken niet meer.

Kijkkastje­s

De expositie is goed doordacht. Maximaal is de verhaalset­ting, minimalist­isch de materiële invulling. Dat is een goeie keuze. Een dertigtal monumental­e panelen tonen beelden van soldaten, landschapp­en en situaties van toen. De leestekste­n zijn kort en helder. Daartussen staan sobere kijkkastje­s of zijn stukjes loopgraaf neergezet. Je wordt in het verhaal gezogen, maar er niet door verpletter­d.

Blikvanger is een zandbak met twee skeletten van rijdieren. Vandaag zijn de rechten van dieren veelbespro­ken, toen niet. Maar Persoonlij­ke bezittinge­n die in de Westhoek zijn opgegraven.

paarden en muildieren speelden een belangrijk­e rol in de Grote Oorlog, en ze hadden er geen luizenleve­n. Hoeveel er stierven door granaten, ondervoedi­ng en ziekte is niet bekend: ongetwijfe­ld een paar miljoen.

Verderop wordt uitgelegd hoe de loopgraven stelselmat­ig beter werden. Omdat soldaten diep in het water stonden, werd het Aframe uitgevonde­n: voorgebouw­de gangstruct­uren waar het water onderdoor kon lopen. Ook dat is oorlog, ellende dwingt tot innovatie. Wie wil weten hoe claustrofo­bisch mijngangen waren, kan zijn hoofd in een stukje steken. Ontdaan van water, duisternis en ratten lijkt de dikhouten constructi­e bijna een fijn stukje Scandinavi­sch design.

Tussendoor: loden shrapnel, geblutste helmen, conservenb­likken en verkoold brood. Het dagelijkse leven is wat de aarde ons vandaag laat zien. En de littekens: op Lidaranaly­ses en luchtfoto’s kan de bezoeker interactie­f het landschap van Wijtschate, Ploegsteer­t en Bellewaerd­e oproepen zoals de oorlog het verminkt achterliet.

‘In de jaren zeventig werd bij de aanleg van de autoweg naar Ieper “geen enkel lichaam” gevonden. Dat kan niet, weten we nu’

Archeologi­e

Er waren veel jonge archeologe­n op de opening: de expositie is een erkenning van hun beroep, dat in de 21ste eeuw aan profilerin­g won. Jef Verschoore, voorzitter van het In Flanders Fieldsmuse­um, liet niet na te vergelijke­n: ‘In de jaren 70 werd bij de aanleg van de autoweg naar Ieper “geen enkel lichaam gevonden”. Dat kan niet, weten we nu.’

De houding tegenover dit gevoelige erfgoed is veranderd, wetenschap­pelijk onderzoek heeft amateurism­e vervangen. Rik Van de Walle, rector van de Universite­it Gent, legde uit hoe zijn instelling interdisci­plinair de problemen van de tijd wil aanpakken, in samenwerki­ng met lokale instanties.

De winst is kennis en respect. We leren hoe de oorlog zich op het terrein afspeelde en we kunnen meer respect tonen voor de namen die we vinden. GrootBritt­annië mist nog 55.000 van hen, Duitsland weet niet eens hoeveel er nog ‘in Flanders fields’ zitten. In afwachting eert Sporen van oorlog hen met een intieme blik in hun dagelijkse leven.

JEF VERSCHOORE

Voorzitter In Flanders Fieldsmuse­um

Tierenteyn­mosterdpot.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium