De Standaard

De schreeuw van de onzichtbar­e kinderen

DANS In Invisible proberen zeven dansers tussen 8 en 46 jaar zich overeind te houden in een wereld zonder fundamente­n. Even aangrijpen­d als geëngageer­d puurt Kabinet K hoop uit de kaalslag.

- CHARLOTTE DE SOMVIELE

Invisible heeft een intrigeren­d promobeeld. Op de foto zie je hoe twee schapen tussen rotsen en een verdorde boomstam beschuttin­g zoeken. Alles in dit schrale landschap baadt in dezelf de vaalwitte kleur, waardoor de grenzen tussen dood en leven ver vagen. De stam lijkt op een ontbindend lichaam, een van de schapen is zo mager dat zijn karkas door zijn vel priemt.

Precies in die sfeer van verval en verlatenhe­id opent het stuk. Uit een wasteil vist een man een kind op. Hij drukt haar natte lijfje tegen zich aan, maar als een aal glipt ze telkens door zijn vingers. Net zo wankel zijn de twee andere volwassene­n en drie kinderen die uit een gigantisch fort van wol tevoorschi­jn springen. Het decor lijkt op een kamp, maar ook op een begraafpla­ats, een berg vol overblijfs­elen. Krampachti­g probeert het zevental elkaar te omarmen, maar de grond zakt steeds onder hun voeten weg. De kleintjes eisen beschermin­g en geborgenhe­id, maar in deze wereld is er geen houvast meer. Verwoed springen ze in de nek van de ouderen, klampen ze zich vast aan hun broekspijp, maar ze worden hardhandig afgeschud. Verlaten. ‘Blijf. Hier.’

Het getier van de kleine, veerkracht­ige Sueli snijdt als een mes door je hart. Hoeveel van deze onzichtbar­e kinderen dwalen zo door de straten van Europa en daarbuiten? Onder Invisible sluimert de verwoestin­g van de vluchtelin­gencrisis. Ook de gevoelige klankwerel­d van Stijn De Gezelle (Madensuyu), die sobere piano afwisselt met broeierige Iraanse instrument­en, verplaatst je in tijd en ruimte.

De poëzie van Kabinet K is echter altijd meerduidig. Geleidelij­k vormt zich in deze getraumati­seerde wereld een nieuwe gemeenscha­p en vindt het lichaam opnieuw een ankerpunt. Het eindbeeld is er een van hoopvolle harmonie: armen worden vleugels, zeven mensen vliegen op de wind van hun adem. Buigzaam en gegrond tegelijk.

 ?? © Kurt Van der Elst ?? Onder ‘Invisible’ sluimert de vluchtelin­gencrisis
© Kurt Van der Elst Onder ‘Invisible’ sluimert de vluchtelin­gencrisis

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium