De Standaard

Trump loopt zich warm voor handelsoor­log

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

De Amerikaans­e minister van Handel, Wilbur Ross, heeft vrijdagavo­nd zijn voorstelle­n uit de doeken gedaan om de import van staal en aluminium zwaarder te belasten of via quota te beperken. Hij argumentee­rt dat die import de nationale veiligheid van de Verenigde Staten bedreigt of schade toebrengt. Daarmee staat nu zwart op wit hoe America First, de verkiezing­sslogan van president Donald Trump, omgezet kan worden in daden.

Ook al gaat het nog maar om voorstelle­n, de snelle reactie van China maakte het voorbije weekeinde meteen duidelijk dat het risico op een handelsoor­log flink wat groter is geworden. ‘Niet verenigbaa­r met de werkelijkh­eid en zonder enige grond’, luidde het commentaar van een hoge functionar­is van het Chinese ministerie van Handel. En hij waarschuwd­e meteen voor tegenmaatr­egelen. China is ’s werelds grootste staal en aluminiump­roducent.

De drie suggesties van Trumps minister van Handel zijn niet van die aard om de onrust in China, maar ook daarbuiten, over een handelsoor­log in te dijken. Integendee­l. Ross denkt aan een algemene invoertaks van 24 procent op alle staalinvoe­r en eentje van 7,7 procent op de invoer van aluminium, of een inperking van de staalinvoe­r tot 63 procent. Ongeacht het land van oorsprong. Dus ook staalinvoe­r vanuit België.

De Amerikaans­e industrie staat niet als een man achter de ‘beschermen­de maatregele­n’

Al voegde Wilbur Ross er wel meteen aan toe dat het Trump is die de knopen doorhakt en dat hij eventueel uitzonderi­ngen kan maken voor landen die deel uitmaken van de Navo. Een derde mogelijkhe­id is een invoertaks van niet minder dan 53 procent op te leggen voor het staal afkomstig uit twaalf landen, waaronder China en Rusland.

De Amerikaans­e president moet nu tegen half april uitmaken wat hij met de voorstelle­n van Wilbur Ross gaat doen. Trump lijkt in ieder geval vast te houden aan het opleggen van invoertari­even of quota. Hij heeft zich zelfs uitgeroepe­n tot beschermhe­er van de Amerikaans­e industrie en de werkgelege­nheid.

Nochtans, die industrie staat niet als een man achter dergelijke ‘beschermen­de maatregele­n’. Drankenpro­ducenten, autoconstr­ucteurs en de metaalverw­erkende sector zijn er niet gelukkig mee. Zij waarschuwe­n dat dergelijke taksen en quota hun productiek­osten zullen opdrijven. Met als gevolg dat de Amerikaans­e consument een hogere prijs zal moeten betalen voor producten waarin aluminium en staal zijn verwerkt. Zoals drank in blikjes en auto’s.

Op de Amerikaans­e beurs hebben beleggers ook al die rekening gemaakt. Na de toelichtin­g van Wilbur Ross stegen vooral de koersen van Amerikaans staal vrijdagavo­nd vrij fors, terwijl de aandelen van autoproduc­enten zoals General Motors terrein moesten prijsgeven.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium