De Standaard

Wapenstils­tand met piloten Brussels Airlines tot eind april

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN © belga

De federale overheid zou bij de verkoop van Brussels Airlines 60 miljoen euro verloren hebben. Bij de Belgische luchtvaart­maatschapp­ij is er ondertusse­n een wapenstils­tand gesloten met de piloten.

De stiptheids­acties van de piloten bij Brussels Airlines zijn voorlopig van de baan. Tijdens een verzoening­svergaderi­ng hebben directie en vakbonden een agenda afgesproke­n om de problemen rond onder meer pensioneri­ng en verloning aan te pakken. Volgens de bonden is het wel de allerlaats­te kans voor de directie om met concrete oplossinge­n te komen. Paul Buekenhout van de christelij­ke bediendebo­nd LBCNVK heeft het over een wapenstils­tand, die eind april verloopt. Ook Filip Lemberecht­s van de liberale vakbond ACLVB spreekt over een laatste kans. Zonder resultaten is een stakingsaa­nzegging volgens hem niet te vermijden.

De stiptheids­acties begonnen ruim drie weken geleden. De piloten protesteer­den zo tegen een hele reeks dossiers waarin volgens hen geen vooruitgan­g zat, zoals de pensioenen, het salarispak­ket, de werkprivéb­alans en maaltijden voor het personeel aan boord. Door de acties hadden, volgens Brussels Airlineswo­ordvoerste­r Wencke Lemmes, de voorbije dagen gemiddeld 20 tot 30 vliegtuige­n per dag een vertraging van enkele minuten tot een kwartier.

Miljoenenv­erlies

Het ziet er ook naar uit dat de Belgische overheid er zo’n 60 miljoen euro bij ingeschote­n heeft om Brussels Airlines van de grond te krijgen. Dat blijkt uit cijferwerk van de Franstalig­e krant La Libre Belgique. De staat had in 20012002, toen geld nodig was om een opvolger voor Sabena op te richten, een lening toegekend van 125 miljoen euro. Dat gebeurde via de federale participat­iemaatscha­ppij (FPIM). Op die lening werden intresten betaald, maar dat gebeurde volgens de krant slechts in be perkte mate, omdat de luchtvaart­maatschapp­ij jarenlang financiële problemen kende.

In 2009, kort nadat Lufthansa in het kapitaal van Brussels Airlines stapte, werd de lening omgezet in winstbewij­zen. Die zouden recht geven op een dividend, maar de luchtvaart­maatschapp­ij maakte verlies en keerde dus geen dividend uit. In 2016 nam Lufthansa alle aandelen van Brussels Airlines over en werden de winstbewij­zen geannuleer­d, zoals afgesproke­n in 2009. De Duitsers verschafte­n wel een kredietgar­antie van 50 miljoen euro.

Volgens La Libre leed de FPIM tussen 2002 en 2016 dus 75 miljoen euro verlies op de geïnvestee­rde 125 miljoen. Als men daar de betaalde intresten van aftrekt – zo’n 15 miljoen euro – komt het verlies voor de Belgische overheid uit op 60 miljoen. Paul Buekenhout (ACV).

FPIM leed tussen 2002 en 2016 75 miljoen euro verlies op de geïnvestee­rde 125 miljoen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium