De Standaard

Club hapert, niemand profiteert

Het lijkt wel alsof ze het onderling hadden afgesproke­n: niemand in de top zes won afgelopen weekend. Kortrijk was de winnaar van de speeldag.

- GERT GYSEN, MICHAEL DELBEKE © Bruno Fahy/belga Jupiler Pro League

De mot zit erin bij de ploegen aan de top van het klassement. Club Brugge, Charleroi, Anderlecht en co winnen al weken geen wedstrijde­n meer. Dit weekend was de Playoff 1malaise echter compleet: geen énkele ploeg die voor dit weekend in de top zes stond, kon zijn wedstrijd winnen. KV Kortrijk mag zich daardoor de grote winnaar van het weekend noemen.

Het is straf wat KV Kortrijk presteert. Op 4 november stond het nog vijftiende. Vandaag is het opgeklomme­n naar de vijfde plaats in het klassement. Maar hoe straf de reeks van Glen De Boeck en co ook is, dat het vandaag in de top zes staat, komt vooral door de zeer matige prestaties van de ploegen die al een heel jaar bovenaan meedraaien. Want Kortrijk neemt in die top zes voorlopig de plaats in van Antwerp, maar die ploeg kon in 2018 nog

niet winnen. Tegen Oostende bleef het voor de vierde keer dit jaar al steken op een gelijkspel.

Maar ook de meer gevestigde waarden in de top zes zitten in een negatieve spiraal. Bij Anderlecht is de crisis compleet sinds de nederlaag van vrijdag op het veld van SintTruide­n. In de zes wedstrijde­n na Nieuwjaar kon het amper zes punten pakken. Een zeer pover gemiddelde voor de Belgische recordkamp­ioen.

Zelfs Club Brugge kan de dans niet ontspringe­n. Het kon al vier wedstrijde­n op rij niet winnen, maar blijft wel autoritair leider in de Jupiler Pro League. Met dank aan achtervolg­er Charleroi, dat week op week nalaat om punten in te lopen op blauwzwart. Ook nu kon het in eigen huis niet winnen tegen tien spelers van Standard.

Je zou denken dat Gent – met voor dit weekend 27 op 27 in eigen huis – wel kan profiteren van de malaise in de top drie, maar ook de Buffalo’s kwamen gisteren niet verder dan een 22 gelijkspel tegen KV Mechelen, en lieten zo na om over Anderlecht te springen.

Puur qua resultaat is Genk de enige ploeg die dit weekend tevreden mag zijn met een gelijkspel tegen Club Brugge. Maar onder andere door de gemiste penalty zitten ook de Limburgers met een zure nasmaak, want bij winst had het KV Kortrijk nog achter zich gelaten in het klassement.

‘Alleen qua resultaten’

Club Brugge illustreer­de het fenomeen zaterdag perfect. Ondanks een vierde puntenverl­ies op rij staat het nog steeds stevig aan de leiding, maar toch doet het in 2018 voorlopig amper één puntje beter dan Anderlecht. Dat het voor het eerst in 3,5 jaar geen twee opeenvolge­nde thuiswedst­rijden winnend kon afsluiten, is bovendien nog een extra bewijs dat de pletwals van het seizoensbe­gin stilaan begint te stokken. ‘Maar’, zo klinkt op Jan Breydel, ‘ons dipje is er enkel maar op vlak van resultaten’. Eén ding is zeker: de mazzel is opgebruikt in Brugge.

Dat het niet zozeer het voetbal van blauwzwart is dat in 2018 te

‘We zouden voortaan de bus kunnen parkeren om 1–0 te winnen, maar ik ga tot het einde verder op mijn manier’

IVAN LEKO

Trainer Club Brugge

gensteekt, viel zaterdag inderdaad niet te ontkennen. Club en Genk serveerden hun supporters een lekker spectacula­ire wedstrijd met veel kansen voor beide ploegen en veel animo. Net als in alle andere thuismatch­en van Club was er dat tikkeltje overgewich­t voor de thuisploeg.

En tóch weer dat puntenverl­ies. Nochtans is Club in tegenstell­ing tot voor de winterstop fysiek niet slechter geworden, valt de blessurela­st mee en hebben de uitschuive­rs van de doelmannen eigenlijk zelden tot puntenverl­ies geleid. Het kampioenen­geluk dat in de eerste seizoenshe­lft zo hard aanwezig was, is naar een normaal niveau teruggekee­rd.

Dat doet Ivan Leko echter niet van koers veranderen. ‘We hebben onze manier van voetballen. Op een moment als dit heb je de keuze om voortaan de bus te parkeren en proberen om 10 te winnen of verder te doen op jouw manier. Wel, ik ga tot het einde van de competitie verder op mijn manier. Ik wil geen antivoetba­l spelen’. Want zo is Club Brugge toch maar mooi aan die twaalf, dertien, veertien punten voorsprong geraakt.

Opnieuw weerbaarhe­id

Door de malaise van de topzesploe­gen valt het extra op: Genk is uit de doden aan het opstaan. De Limburgers staan op drie speeldagen van het einde in de top zes, maar hadden zich er met een zege tegen Club steviger kunnen in nestelen. ‘We pakken een punt, maar dat hadden er drie kunnen zijn’, vond ook trainer Philippe Clement. Karelis was de geknipte man voor de job, maar de Griek miste zijn strafschop. ‘Ik ga niemand de zweep geven omdat hij een strafschop mist. Dat moet iedereen ook beseffen en daaruit leren. Vergeten wat voorbij is en de draad weer oppikken. De groep toonde alleszins opnieuw weerbaarhe­id, daar ben ik erg opgetogen over’.

 ??  ?? Club Brugge is niet meer de wervelwind van begin dit seizoen. Blauwzwart heeft geluk dat de achtervolg­ers daar niet van profiteren.
Club Brugge is niet meer de wervelwind van begin dit seizoen. Blauwzwart heeft geluk dat de achtervolg­ers daar niet van profiteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium