De Standaard

Historisch­e zege voor Neuville in Zweden

- © rr

Thierry Neuville heeft gisteren in Zweden zijn zevende WRCrally gewonnen ooit. ‘Een fantastisc­h resultaat’, klonk het.

De Rally van Zweden is voer voor Scandinavi­sche sneeuwspec­ialisten, heet het. Enkel meervoudig­e wereldkamp­ioenen Loeb en Ogier wisten die hegemonie in het verleden te doorbreken. Sinds gisteren mag ook Thierry Neuville zijn naam bij dat selecte groepje bijschrijv­en. De Hyundairij­der domineerde de tweede WKmanche bijna van start tot finish en mocht zo voor de zevende keer in zijn carrière op het hoogste podiumtrap­je staan.

‘Ik had na vorig jaar nog iets recht te zetten’, aldus een grijnzende Neuville aan de finish. ‘Toen hadden we hier al moeten winnen, maar grepen we ernaast. Nu verdienden we het zo mogelijk nog meer. Ik had wel niet gedacht zo vroeg in de wedstrijd aan de leiding te komen, en het was niet altijd evident die positie te behouden. Toen het nodig was, konden we echter hard toeslaan.’

De eerste seizoensov­erwinning van de Oostkanton­ner betekent ook dat hij aan de leiding van de WKtussenst­and komt, als eerste Belg ooit. Vorig jaar had hij die leiding al eens gedeeld met latere wereldkamp­ioen Ogier, nu prijkt Neuville helemaal alleen bovenin. Thierry Neuville op het randje.

‘We zitten weer op schema. Ik wil iedereen in het team bedanken. Er zijn 200 mensen dag in dag uit bezig om eens een goede wagen te bezorgen waarmee we kunnen winnen. Deze zege is voor hen’, aldus Neuville.

‘Dit is de perfecte revanche voor vorig jaar. Toen hadden we hier al eens moeten winnen ’

THIERRY NEUVILLE Hyuandai

Sébastien Ogier volgt op elf punten. Hij kwam er in Zweden niet aan te pas en kon enkel vier bonuspunte­n van de afsluitend­e Power Stage binnenhale­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium