De Standaard

DE ROZE BRIL VAN PINKER

- NIALL FERGUSON © The Sunday Times © Niall Ferguson is hoogleraar aan Hoover Institutio­n in Stanford. Zijn column verschijnt wekelijks op maandag.

Begint de wereld er rooskleuri­ger uit te zien? Of kleurt hij stilaan bloedrood? In de nasleep van de zoveelste slachtpart­ij in de zoveelste Amerikaans­e school door weer maar eens een politieke extremist die ze niet allemaal op een rij had, is het moeilijk te geloven in een rooskleuri­g wereldbeel­d. Een wereldbeel­d dat mijn vriend en Harvardcol­lega Steven Pinker aanhangt in zijn recentste boek. Hij beweert dat we het nog nooit zo goed hebben gehad.

Ik ga ervan uit dat het merendeel van Pinkers collega’s en studenten denkt dat de wereld op een ramp afstevent. Hij zegt daarover het volgende: ‘Het menselijke welzijn is er aanzienlij­k op vooruitgeg­aan volgens zowat elke maatstaf die je kunt bedenken – levensduur, gezondheid, opleiding, alfabetism­e, vrije tijd ... Uit objectieve gegevens blijkt dat er een vooruitgan­g heeft plaatsgevo­nden, het is echt een succesverh­aal.’

Pinker geeft toe dat die algemene vooruitgan­g minder opvallend is in Amerika. Toch is de situatie zelfs in Amerika niet zo erg als je zou afleiden uit het nieuws – zelfs, voert Pinker aan, als het over wapengewel­d gaat. Op basis van de beschikbar­e bewijzen op het moment dat ik dit schrijf kun je moeilijk ontkennen dat Nikolas Cruz, de schutter van Parkland, Florida, een terrorist was.

Hij schepte in een Youtubevid­eo op dat hij ‘een profession­ele schoolmoor­denaar zou worden’. Hij bleek banden te hebben met een blank racistisch burgerlege­r dat zichzelf de Republic of Florida noemt. Hij maakt deel uit van dezelfde categorie als die jonge moslimmann­en die lukrake moorden plegen nadat ze trouw hebben gezworen aan IS.

Pinker blijft het rooskleuri­g inschatten als hij de nadruk legt op ‘het minieme aantal doden dat veroorzaak­t wordt door terrorisme, vergeleken met de doden door gevaren die veel minder of helemaal geen angst opwekken’. Volgens zijn statistiek­en was in 2015 de kans 800 keer groter dat een Amerikaan zou omkomen bij een autoongelu­k dan bij een aanslag en zelfs 3.000 keer groter dat hij bij een ongeluk van welke aard ook zou omkomen. ‘Horzel, wespen en bijensteke­n’ hebben dat jaar meer Amerikanen gedood dan terroriste­n.

Ik bewonder Pinker. Ik geef hem gelijk, zoals ik vier maanden geleden, naar aanleiding van de slachtpart­ij in Las Vegas, ook beweerde dat de feiten over wapengewel­d in Amerika vaak verkeerd worden voorgestel­d. Maar ik vind het niet echt overtuigen­d om Amerika voor te stellen als een buitenbeen­tje – een banale uitzonderi­ng – in een wereld die het in het algemeen steeds beter doet en dat ook zal blijven doen. Pinker gelooft in kosmopolit­isme. Hij is een voorstande­r van ’globaliser­ing, rassenvers­chillen, vrouwenema­ncipatie, vrijdenker­ij, verstedeli­jking en opleiding’ en hij is tegen de populistis­che oprispinge­n waarvan Donald Trump het symbool is geworden. Dat komt gedeelteli­jk doordat Pinker denkt dat kosmopolit­isme werkt. ‘Terwijl we voortduren­d de dialoog en de interactie uitbreiden’, vertelde hij onlangs in een interview, ‘terwijl mensen met uiteenlope­nde culturele achtergron­den blijven samenkomen en het eens zijn over hoe ze de zaken moeten aanpakken, zal de situatie verbeteren.’

Het probleem van deze theorie is dat in het verleden geen enkel land ze nog meer stelselmat­ig in de praktijk heeft proberen om te zetten dan Amerika. In de voorbije decennia is door de toegenomen immigratie van over de hele wereld het percentage van de Amerikaans­e bevolking dat in het buitenland geboren is van minder dan 5 procent gestegen naar meer dan 13 procent. Als die tendens zich doorzet, zal dat aandeel binnenkort het historisch­e hoogtepunt van 14,8 procent uit 1890 evenaren. Bovendien komen er nu van over de hele wereld migranten naar Amerika. In 1960, toen Pinker nog een kind was, was 84 procent van de Amerikaans­e immigrante­n afkomstig uit Europa of Canada. Gezien de huidige tendensen in migratie, geboorte en sterftecij­fers voorspelt de Amerikaans­e dienst voor volkstelli­ng dat in 2044 de minderheid­sgroeperin­gen in Amerika talrijker zullen zijn dan de nietlatino blanken. Volgens The Washington Post zou het migratiebe­leid onder Trump dat hoogstens vijf jaar kunnen uitstellen.

Als kosmopolit­isme zou werken, dan zou Amerika geen buitenbeen­tje zijn. Dan zou het niet het land zijn waar de sterftecij­fers stijgen bij een aanzienlij­k aandeel van de meerderhei­d van de bevolking (die binnenkort een minderheid wordt), niet het minst vanwege een epidemie van drugsgebru­ik, om nog te zwijgen van de meervoudig­e sociale ziektebeel­den. Het zou de stelling van Pinker moeten illustrere­n, niet tegensprek­en.

Is dit een tijd van verlichtin­g? Of van duistere onwetendhe­id? Het moderne Amerika lijkt wel een land waarin het kosmopolit­isme van Pinker te ver doorgescho­ten is, met als gevolg een steeds akeliger wordende tegenstroo­m. Ik wil Pinker geloven als hij zegt dat ik niet zo sip moet zijn. Maar dat was wel erg moeilijk tijdens de donkere dagen van vorige week.

Als kosmopolit­isme zou werken, dan zou Amerika geen buitenbeen­tje zijn

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium