De Standaard

Ook goede mensen doen slechte dingen

Er is geen reden om aan te nemen dat grensovers­chrijdend gedrag niet voorkomt bij ngo’s, schrijft GABY HINSLIFF.

- Columniste bij ‘The Guardian’. De meldingen van grensovers­chrijdend gedrag in Oxfamwinke­ls zijn shockerend, maar eigenlijk niet verrassend. © The Guardian

GABY HINSLIFF Wie? Wat?

Leedvermaa­k

Oxfamwinke­ls: niet langer alleen bevolkt door lieve oude vrouwtjes.

Probeer je in te beelden op welke plek je het minst risico loopt geconfront­eerd te worden met grensovers­chrijdend gedrag, en je denkt meteen: de Wereldwink­el. Waar kun je veiliger zijn dan op een plek vol lieve oude vrouwtjes die geduldig spullen op orde leggen? De Wereldwink­el in de betere stadsbuurt valt natuurlijk niet te vergelijke­n met chaotische, wetteloze plaatsen op verre continente­n, waar hulpverlen­ers duidelijk over de schreef gingen en wanhopige vrouwen misbruikte­n. De Wereldwink­el is een bron van goedheid en zachtaardi­gheid, een houvast voor de armen, een niet meer weg te denken deel van ons sociaal weefsel.

En toch. Het is precies de aanname dat goede mensen boven alle verdenking verheven zijn, die ons in het verleden zo zuur is opgebroken. Het was precies datzelfde soort vanzelfspr­ekend respect waarmee priesters, leerkracht­en, sporttrain­ers en zelfs politici altijd werden bejegend, en dat sommigen van hen in staat stelde dat vertrouwen te misbruiken. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat een liefdadigh­eidsinstel­ling zoals Oxfam Wereldwink­el meer immuun zou zijn voor dat soort wangedrag dan andere winkels of bedrijven. Precies daarom zijn de 123 meldingen van seksueel misbruik en aanranding die zich de voorbije negen jaar zouden hebben voorgedaan in Britse Oxfamwinke­ls (DS 14 februari), tegelijk shockerend en helemaal niet zo verrassend.

In een organisati­e met een leger van 23.000 vrijwillig­ers kun je met een tiental incidenten per jaar bezwaarlij­k stellen dat seksueel misbruik er ‘schering en inslag’ was, zoals de Daily Mail, die een anonieme klokkenlui­der het verhaal liet uitbrengen, het formuleerd­e. Of toch niet méér schering en inslag dan op de eerste de bes te krantenred­actie. In dat opzicht lijkt het onnoemelij­k oneerlijk dat Oxfam nu geviseerd wordt voor iets dat het probleem van iedere werkgever is, of zou moeten zijn. En er zijn zeker enkele rechtse rakkers die misnoegd waren toen het misbruik in de exclusieve The Presidents Club de pers haalde, en die nu iets te veel leedvermaa­k voelen omdat er een progressie­ve organisati­e in het vizier komt. Maar de klokkenlui­ders van Oxfam om die reden doodzwijge­n, zou even erg zijn als hen om meer duistere redenen doodzwijge­n.

Taakstraf

De Oxfamwinke­ls worden niet langer alleen door lieve oude vrouwtjes bevolkt. Tieners gaan er steeds vaker als vrijwillig­er aan de slag, om die ervaring alvast achter de kiezen te hebben. Sommige winkels hebben ook mensen in dienst die er een taakstraf komen uitvoeren, andere geven jongvolwas­senen een kans die nergens anders een kans krijgen.

Helen Evans, de voormalige verantwoor­delijke voor de veiligheid en het welbevinde­n van het Oxfamperso­neel, stelde het in een mededeling zo: ‘Als ouders wisten dat hun kinderen in de Oxfamwinke­l samenwerke­n met mensen die misschien een strafblad hebben, dan zouden de

meesten het hen verbieden.’ Terwijl veel ouders wellicht denken dat een studentenj­ob in de Wereldwink­el veiliger is dan eentje in de horeca. Een van de gevallen waarover Evans het had, ging over een jonge vrijwillig­ster die was lastiggeva­llen door een volwassen mannelijke collega. De winkelvera­ntwoordeli­jke dwong haar geen klacht in te dienen.

Moraal van het verhaal

Het klinkt wat kleinzieli­g je zorgen te maken over wat er kan misgaan in het magazijn van een Oxfam Wereldwink­el, vergeleken bij de gruwelverh­alen over flagrant seksueel misbruik door ontwikkeli­ngshelpers in Haïti, of bij de politieke risico’s en veiligheid­srisico’s die ngomedewer­kers lopen die in oorlogsgeb­ied werken. Misschien is dat waarom de bezorgdhei­d van Helen Evans wat wordt weggelache­n door het bestuur van Oxfam. Er loopt momenteel een onderzoek naar hoe dat bestuur de gebeurteni­ssen in Haïti heeft afgehandel­d, maar dat ze twee jaar geleden geen oor hadden naar wat Evans te melden had over misbruik in de Wereldwink­els, daar kraait geen haan naar.

Als klokkenlui­ders geen gehoor krijgen, dan wijst dat niet altijd op een moedwillig­e doofpotope­ratie. Vaak wijst het op slecht bestuur: geen prioriteit geven aan zaken waarvan de hoogdringe­ndheid ook pas achteraf duidelijk wordt.

De moraal van dit verhaal is dus dat al die saaie bestuurspr­ocedures er wel degelijk toe doen, ook in organisati­es die voor het goede doel werken. Je veronderst­elt niet. Je controleer­t. Je zeurt over het kleinste detail, zelfs als je een ngo bent met hoog moreel aanzien, zoals Oxfam. En bovenal: je trapt niet in de val te denken dat goede mensen altijd het goede doen.

Je veronderst­elt niet. Je controleer­t. Je zeurt over het kleinste detail, zelfs als je een ngo bent met hoog moreel aanzien, zoals Oxfam

 ?? © Belga ??
© Belga
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium