De Standaard

FRANK VANDENBROU­CKE: ‘OOK POETSVROUW­EN VERDIENEN OPSLAG’

CD&V en Open VLD sporen NVAministe­r van Werk Philippe Muyters aan om meer Vlaamse werklozen en langdurig zieken aan de slag te krijgen bij de dienstench­equebedrij­ven.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

Al 42 procent van de poetshulpe­n die Vlamingen met dienstench­eques betalen, heeft buitenland­se roots. Dat bleek eerder al uit een evaluatier­apport van de Vlaamse overheidsd­ienst Werk (DS 8 februari).

Daarmee schiet het systeem van de dienstench­eques haar oorspronke­lijke doel – het zwartwerk wegwerken en laaggescho­olden uit de werklooshe­id helpen – stilaan voorbij, stelt Frank Vandenbrou­cke, voormalig SP.Aminister en nu hoogleraar aan de Universite­it van Amsterdam, in een opiniestuk in onze krant. In 2004 voerde hij zelf de dienstench­eques in.

‘Het evenwicht raakt zoek wanneer de budgettair­e kosten hoog oplopen en mensen in het buitenland gezocht worden om het werk te doen’, schrijft Vandenbrou­cke. Hij breekt daarbij ook een lans voor het uitdoven van de fiscale aftrek (zie inzet), om daarna een deel van het vrijgekome­n overheidsg­eld te investeren in een ‘forse toelage voor de aanwerving van mensen die enige tijd in de Belgische werklooshe­id of bijstand zitten’.

Zijn vraag om meer aandacht voor de Vlaamse werkkracht­en wordt gedeeld door de regeringsp­artijen CD&V en Open VLD.

‘We hadden nog nooit zoveel leefloners. Heel veel laaggescho­olde werkzoeken­den zouden daar aan de bak kunnen ko men’, zegt Vlaams Parlements­lid Robrecht Bothuyne (CD&V).

Hij wijst erop dat dienstench­equebedrij­ven vroeger 60 procent van hun werknemers moesten rekruteren uit Vlaamse werkzoeken­den. ‘Dat is afgeschaft, waardoor bedrijven nu sneller gaan zoeken in het buitenland. Blijkbaar vinden ze het gemakkelij­ker om groepjes mensen uit Portugal naar België te halen dan bij ons te zoeken’, zegt Bothuyne.

‘Daar mogen we ons niet bij neerleggen. Vlaanderen is ook bevoegd voor het sanctioner­ingsbeleid. We hebben dus alles in handen om een betere toeleiding naar de bedrijven te regelen. Ik wil poetsen niet onderschat­ten, maar het is heel laagdrempe­lig en op die manier voor veel mensen een ideale opstap naar de arbeidsmar­kt.’

Niet aantrekkel­ijk

Gemakkelij­ker gezegd dan gedaan, want de Vlaming haalt er blijkbaar zijn neus voor op. ‘Poetshulp is een knelpuntbe­roep dat door de aard van het werk én het kleine verschil tussen loon en uitkering weinig aantrekkel­ijk wordt bevonden door een pak van onze eigen mensen’, zegt Vlaams Parlements­lid Emmily Talpe (Open VLD).

Behalve het activeren van de Vlaamse werkzoeken­den ziet Talpe ook mogelijkhe­den bij de heractiver­ing van ‘de meer dan 300.000 langdurig zieken’. Ook de ‘stille arbeidsres­erve’, van jongeren en vluchtelin­gen die nog niet ingeschrev­en zijn bij de VDAB of het OCMW, moet nog beter aangeboord worden, volgens Open VLD.

Discrimina­tie

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (NVA) benadrukt zelf dat hij niets kan doen om, via premies of toelages, de Vlaamse werklozen of langdurig zieken te bevoordele­n. ‘Dat stuit op de Europese regels rond het vrij verkeer van personen. Dat zou pure discrimina­tie zijn’, zegt zijn woordvoerd­er Thomas Pollet.

Hij noemt het voorstel van Vandenbrou­cke ‘absurd’. ‘Meer zelfs, de dag dat de NVA zoiets voorstelt, staat overal dat we racistisch zijn. Wat is het probleem: dat er te veel allochtone­n aan de slag zijn? Er is nochtans geen betere opstap dan dit: ze komen bij de Vlaming thuis, leren mensen kennen van verschille­nde sociale klassen en het is heel goed voor hun talenkenni­s. Liever dit dan ze in een klaslokaal te steken om Nederlands te leren.’

‘Vlaanderen kan sanctioner­en. We hebben alles in handen om werklozen naar de dienstench­equebedrij­ven te leiden’

ROBRECHT BOTHUYNE CD&Vparlement­slid

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium