De Standaard

De Russische informatie­oorlog:

‘Poetins kok’, trollen en valse Amerikanen

- VAN ONZE REDACTRICE ANNSOFIE DEKEYSER

‘De Russische inmen ging in de Amerikaans­e verkiezing­en staat nu onweerlegb­aar vast’, zegt de nationaal veiligheid­sadviseur van de Amerikaans­e president. Robert Mueller, de speciale aanklager die het onderzoek leidt naar de bemoeie nissen van Russen in de Amerikaan se politiek, schreef een 37 pagina’s tellende aanklacht (die iedereen kan lezen) waarin hij dertien Russen en drie organisati­es in staat van be schuldigin­g stelt wegens samenzwe ring om de Amerikaans­e verkiezin gen te beïnvloede­n.

Tot hiertoe beweerde de Amerikaans­e president steevast dat de Rus sische inmenging een hoax was, fake news. Dat kan hij niet langer volhou den, dus keert hij zijn kar. Hij tweet te: ‘Ik heb nooit gezegd dat Rusland zich niet met de verkiezing­en be moeide. Ik zei: het kan Rusland zijn of China of een ander land of het kan een genie van 400 pond zijn dat in bed zit en met zijn computer speelt.’ Trump herhaalt dat er van samen zwering met zijn campagnete­am geen sprake is en ook de Russische autoriteit­en blijven elke betrokken heid ontkennen.

Van de dertien hoofdperso­nages in dit onfrisse verhaal is Yevgeny Prigozhin de bekendste. En dat brengt ons wel heel dicht bij de Russische president: zijn bijnaam luidt niet voor niks ‘de kok van Poetin’. Na een korte carrière als skikampioe­n be landde Prigozhin in de gevangenis na een overval. Eenmaal vrijgelate­n be gon hij een hotdogkraa­m en wist hij zich snel op te werken op de culinaire ladder. Poetin was een fervente be zoeker van zijn restaurant­s, Prigozhin mocht royale staatsbank­etten verzorgen. The New York Times weet dat hij kookte voor wereldleid­ers als George W. Bush en Jacques Chirac. Onder Poetin wist hij overheidsc­ontracten te verzilvere­n voor meer dan 3 miljard dollar.

Volgens de aanklacht financierd­e Prigozhin de activiteit­en van het schimmige Internet Research Agency. Dat bedrijf van internettr­ollen begon in 2014 met het zogenaamde Translator Project. Uit documenten van medewerker­s blijkt dat ze ‘Amerikanen viseerden’ en ‘een informatie­oorlog tegen de VS’ wilden voeren. De Internet Research Agency telde honderden werknemers en spendeerde maar liefst 1,2 miljoen dollar per maand aan het Translator Project.

Prigozhin zelf breidde zijn activiteit­en nog verder uit; hij rekruteert soldaten om overzee te gaan vechten en runt een populaire nieuwssite waarvan je op z’n minst kan zeggen dat ze nationalis­tisch getint is en de koers van Poetin vaart. Hij reageerde al op de aantijging­en: ‘Amerikanen zijn beïnvloedb­are mensen. Ze zien wat ze willen zien. Als ze in mij de duivel willen zien, moeten ze dat vooral doen.’

Conflict zaaien

Volgens het onderzoek van Mueller had een cluster van bedrijven gelinkt aan de Internet Research Agency als doel wantrouwen op te wekken tegenover de presidents­kandidaten en het politieke systeem in het algemeen. Conflict zaaien was hun eerste doel.

Voor de geheime operatie zijn honderden emailadres­sen, bank en PayPalreke­ningen gekraakt. De betrokken Russen stalen de identiteit van echte Amerikaans­e burgers en vonden fictieve Amerikanen uit. Onder die valse identiteit­en maakten ze contact met campagneme­dewerkers van Trump. Russische spionnen reisden in het geheim af naar Amerika, waar ze zich voordeden als Amerikanen en politieke activisten contacteer­den en informatie verzamelde­n.

Ze betaalden Amerikanen om aan verkiezing­srallies deel te nemen (onder meer een Clintonloo­kalike die in een gevangenis­uniform in een kooi zat tijdens een optocht) en zetten zelf ook proTrump rallies op. Maar hét slagveld van de informatie­oorlog vond plaats op sociale media. Ze leasden computerse­rvers in de VS om hun Russische achtergron­d te verbergen en deden zich voor als Amerikaans­e activisten op Facebook, Instagram en Twitter. Daar maakten ze honderden valse accounts aan en wisten ze hashtags te creëren die viral gingen.

Valse namen

Een van hun tactieken was advertenti­es kopen op Facebook, uiteraard onder valse namen en dito voorwendse­len. Zo verkregen ze van Facebook waardevoll­e informatie: persoonlij­ke gegevens van Facebookge­bruikers. Met dezelfde strategie waarmee winkelkete­ns (toekomstig­e) klanten ‘targeten’, wisten zij hun specifieke doelgroep te selecteren en bereiken. Ze benaderden mensen die

vatbaar waren voor politieke propa ganda uit het hele politieke spectrum, enkel een heel specifiek publiek kon de posts zien. De Russen focusten op minderheid­sgroepen om met gevoelige onderwerpe­n als immigratie, religie en het protest van de zwarte gemeenscha­p verdeeldhe­id te zaaien.

Onder de namen Blacktivis­t en Woke Blacks deden ze zich voor als een organisati­e binnen de Black Lives Matterbewe­ging. Ze riepen mensen die de beweging genegen waren (en doorgaans eerder geneigd zijn op Democraten te stemmen) op om niet te gaan stemmen: ‘Een haat voor Trump misleidt de mensen en dwingt zwarten om voor Killary te stemmen. Maar we mogen niet voor de minst slechte van twee duivels gaan. Dan zijn we zeker beter af door helemaal niet te gaan stemmen’. Of ze verdeelden het kiespublie­k nog meer om zoveel mogelijk stemmen op Clinton af te houden: ‘Kies voor vrede en stem op Jill Stein. Geloof me, het is geen verloren stem.’

Uitgekiend complot

Ze riepen ook op om op Clinton te stemmen, tenminste als je het heel letterlijk neemt. Maar eigenlijk wakkerden ze antimoslim gevoelens aan bij mogelijke Trumpstemm­ers met Facebookad­vertenties als ‘Steun Hillary. Red Amerikaans­e moslims’.

De Russische organisati­e blijkt ook achter het Facebookpr­ofiel Tennessee GOP te zitten, dat claimt officiële berichten te versturen namens de Republikei­nse partij in Tennessee. Zelfs Donald Trump Junior en een campagnema­nager trapten in de val en retweeten de berichten. Wat @TEN_GOP zo’n 100.000 extra vol gers opleverde.

Drie jaar lang duurde het uitge kiende complot om politieke onrust te voeden, Clintons campagne te be schadigen en de kandidatuu­r van Trump te steunen. Rest de vraag of deze operatie erin is geslaagd de kies resultaten te beïnvloede­n. Zoiets is bijzonder moeilijk te bewijzen. Hoe kan je achterhale­n wat het resultaat zou zijn geweest zonder Russische inmenging? Maar het is wel duidelijk dat de Russen erin zijn geslaagd een groot ‘publiek’ aan te spreken. Alleen al op Facebook zouden ze met hun frauduleuz­e posts 126 miljoen Ame rikanen hebben bereikt. En het is een feit dat de overwinnin­g van Trump nipt was. De Russische operatie richtte zich uitdrukkel­ijk op de ‘pur ple states’, staten waar zowel de De mocratisch­e als de Republikei­nse kandidaat een stevige achterban heeft zonder duidelijke meerder heid. Het zijn die staten die in de uit komst doorslagge­vend zijn geweest.

Mueller gaat door

Namen op het allerhoogs­te niveau ontspringe­n (voorlopig) de dans in het onderzoek van Mueller. De aan klacht plaatst noch Trump, noch Poe tin op de beschuldig­denbank. Bewij zen dat de presidente­n en/of hun campagnete­am een complot zouden hebben gesmeed, zijn er dus niet. De Amerikaans­e adjunctmin­ister van Justitie Rod Rosenstein, die de inbe schuldigin­gstellinge­n officieel aan kondigde, zei dat er wel contacten zijn geweest tussen de beschuldig­de Rus sen en leden van Trumps campagne team, maar dat die laatste ervan uit gingen dat ze met Amerikanen te ma ken hadden. Ze waren dus buiten hun wil om betrokken in een Russisch spel. Hij benadrukte ook dat het rapport niet bewijst dat de verkiezing­suitslag hiermee is beïnvloed.

Trump ziet hierin het bewijs van zijn onschuld. En geeft de FBI en passant nog een veeg uit de pan om de aandacht van hemzelf af te leiden: ‘De FBI heeft de schoolschu­tter in Florida niet kunnen onderschep­pen omdat ze te veel tijd besteden aan het Ruslandond­erzoek. Er is geen inmenging. Go back to basics en maak ons allemaal trots!’

Maar de president kraait nogal vroeg victorie. Muellers onderzoek gaat onverminde­rd verder. Daarin zal hij nagaan of er bewuste samenwerki­ng was tussen de Russen en het campagnete­am van Trump. Hij zal ook de diefstal van emails bij de Republikei­nen onderzoeke­n en verder ingaan op de beruchte Trump Tower meeting (waarbij Donald Trump Junior, schoonzoon Jared Kushner en toenmalig campagnech­ef Paul Manafort samenzaten met een Russische advocate). Er zijn ook nog aanklachte­n op til voor vier medewerker­s van Trump, gaande van witwasprak­tijken tot liegen tegen de FBI over contacten met de Russische ambassadeu­r.

De dertien huidige beschuldig­den zijn niet gearrestee­rd en het is zeer onwaarschi­jnlijk dat ze ooit voor een rechtbank zullen moeten verschijne­n. Er is geen uitleverin­gsverdrag tussen Rusland en de VS. De Russische minister van Buitenland­se Zaken Sergei Lavrov noemt de inbeschuld­igingstell­ing overigens ‘gewauwel’. ‘Tot we feiten zien, is al de rest gewoon onzin.’

Russische spionnen reisden in het geheim af naar de VS en deden zich voor als Amerikaans­e activisten op Facebook, Instagram en Twitter. Daar maakten ze honderden valse accounts aan ‘De inbeschuld­igingstell­ing is gewauwel. Tot we feiten zien, is al de rest gewoon onzin’

SERGEI LAVROV

Russisch minister van Buitenland­se Zaken

 ?? © ap ?? Er werd opgeroepen niet voor Hillary te stemmen.
© ap Er werd opgeroepen niet voor Hillary te stemmen.
 ?? © afp ?? Speciaal procureur Robert Mueller.
© afp Speciaal procureur Robert Mueller.
 ??  ??
 ??  ?? Vladimir Poetin (m.) was een fervente bezoeker van de restaurant­s van Yevgeny Prigozhin (l.).
Vladimir Poetin (m.) was een fervente bezoeker van de restaurant­s van Yevgeny Prigozhin (l.).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium