De Standaard

ERFBELASTI­NG

-

Toen ik als kind Asterix in Corsica las, was ik vreselijk onder de indruk van de hartstocht­elijke vetes die Corsicaans­e families er blijkbaar op na houden. Taaie groepsruzi­es over uitgeleend­e ezels die honderd jaar geleden onvriendel­ijk werden behandeld. Nooit opgeloste twisten over een niet gepermitte­erde blik die iemand van de andere clan ooit op een vrouw had geworpen. Generaties lang blijft het conflict smeulen, het minste kan leiden tot een heropflakk­ering.

Als de dood was ik dat ik ooit in zo’n vete zou belanden. Veel talent hebben wij, Belgen, gelukkig niet voor dat soort eeuwigdure­nde ruzies. Conflicten worden ofwel onderdrukt, ofwel snel weer bijgelegd. Hoogstens doen we op individuee­l vlak een vechtschei­dinkje. Met ouder worden kreeg ik door dat het enige gevaar de erfenis is. Het waren de enige wrokverhal­en die ik hoorde, met uit de hand gelopen discussies, nooit genezen wonden en onfair geachte behandelin­gen.

Er zijn veel goede redenen voor een hoge erfbelasti­ng. Je geeft een minder grote ongelijkhe­id door, onze jongeren snappen dat het niet vanzelf komt, er zijn inkomsten voor de staatskas en dus mogelijkhe­den om andere belastinge­n te verlagen. Maar de beste reden is dat via die hoge erfbelasti­ng misschien enkele generatiel­ange ruzies

vermeden kunnen worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium