De Standaard

‘Dit krijg je als vrachtwage­ns en fietsers samen groen hebben’

Geen dode hoek, wel het onveilige kruispunt lag aan de basis van een dodelijk ongeval in Gent. Nochtans stond het in 2016 al op de zwarte lijst.

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E © wkb

BRUSSEL I Een 51jarige vrachtwage­nchauffeur nam gisteren in Oostakker een afslag van de Antwerpses­teenweg nabij de R4 rond Gent en reed daarbij een zestienjar­ig meisje op haar fiets aan. Zij stierf ter plaatse.

Volgens de eerste bevindinge­n van het parket had de bestuurder het meisje kunnen zien en ging het dus niet om een dodehoekon­geval. Het meisje reed volledig reglementa­ir op het fietspad. Zij en de vrachtwage­n kregen tegelijker­tijd groen licht.

En dat is waar het schoentje knelt, zegt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde. ‘Ze noemen dit geen dodehoekon­geval, maar het meisje bevond zich duidelijk wel in een uitermate gevaarlijk­e positie ten opzichte van de truck. Dit krijg je als fietsers en vrachtwage­ns tegelijk groen hebben.’

‘De vrachtwage­nchauffeur had het meisje in theorie misschien kunnen zien, maar deed dat om allerlei redenen niet’, vult verkeersde­skundige Dirk Lauwers (UGent en UAntwerpen) aan. ‘Dat wil niet zeggen dat hij maar wat zat te dromen. Het is nu eenmaal heel complex, met zoveel spiegels om in de gaten te houden.’

Volgens Lauwers zijn ongevallen zoals dat in Gent dan ook te wijten aan een systeemfou­t: ‘Zwakke weggebruik­ers en vrachtverk­eer moeten zo veel mogelijk van elkaar gescheiden worden. Het liefst in ruimte (bijvoorbee­ld via een fietsbrug of een afgescheid­en fietspad, red.), anders in tijd. Vlaanderen heeft meer conflictvr­ije kruispunte­n nodig. Dan bedoel ik écht conflictvr­ij, waarop fietsers en voetganger­s nooit een auto of vrachtwage­n moeten kruisen. Zo zijn er maar weinig.’

‘Lang proces’

207, om precies te zijn, op een totaal van 1.669 kruispunte­n in beheer van het Vlaams Gewest. Dat is zo’n twaalf procent. Nog 73 procent heeft een of meerdere conflictvr­ije takken óf is voorzien van maatregele­n die de veiligheid van zwakke weggebruik­ers verhogen. Dat kan onder meer over oranjegele lichten gaan, die knipperen als zij oversteken, of over een opstelstro­ok voor fietsers vóór het autoverkee­r.

240 Vlaamse kruispunte­n zijn helemaal niet conflictvr­ij. En dat aan de Antwerpses­teenweg en de

‘Vlaanderen heeft meer conflictvr­ije kruispunte­n nodig. Dan bedoel ik écht conflictvr­ij’

DIRK LAUWERS Verkeersde­skundige

Orchideest­raat in Gent is er een van. Nochtans stond het al in 2016 op een lijst met ‘zwarte punten’, die de Vlaamse overheid met een extra investerin­g van 50 miljoen euro zo snel mogelijk zou wegwerken.

Sindsdien werd er een extra afslagstro­ok voor auto’s aangelegd en werd de lichtenreg­eling her en der aangepast, maar daar is het bij gebleven. ‘Nochtans werd een ontwerp opgesteld voor een volledige heraanleg van het kruispunt’, zegt Marie De Vlieger van het Agentschap Wegen en Verkeer. ‘Maar de projectont­wikkelaar trok zich terug en we moesten herbeginne­n. Nu wachten we op antwoord van de stad Gent, die bij de heraanleg meteen ook de Orchideest­raat onder handen wil nemen. Het is een lang proces.’

Vierkant groen

Net gisteren werd op het Antwerpse Eilandje een proefproje­ct met ‘alle fietsers tegelijk groen’ of ‘vierkant groen’ gelanceerd. Dat is een bijzondere manier om kruispunte­n volledig conflictvr­ij te maken. Voetganger­s en fietsers uit alle richtingen krijgen er tegelijker­tijd groen, terwijl auto’s voor het rode licht wachten. Wanneer zij dan groen licht hebben, moeten de fietsers wachten. Antwerpen test het systeem nadat er eind vorig jaar in korte tijd drie fietsers in het stadsverke­er waren omgekomen.

Nieuw is het systeem niet: in Hasselt zijn er al zeven jaar lang zes kruispunte­n mee uitgerust. Met goed resultaat: ‘Op die zes kruispunte­n vonden sinds de invoering vijf ongevallen plaats, terwijl dat er op de vier zónder “vierkant groen” vijftien waren’, zegt Habib El Ouakili (SP.A), schepen van Mobiliteit in Hasselt. ‘Het systeem heeft een grote impact op de verkeersve­iligheid. En zelfs de doorstromi­ng van het verkeer loopt vlotter. Automobili­sten die groen hebben, moeten niet langer wachten tot voetganger­s zijn overgestok­en.’

 ?? © David Van Hecke ?? Het kruispunt van de Antwerpses­teenweg en de Orchideest­raat in Gent, waar gisteren het dodelijke ongeval gebeurde.
© David Van Hecke Het kruispunt van de Antwerpses­teenweg en de Orchideest­raat in Gent, waar gisteren het dodelijke ongeval gebeurde.
 ??  ?? Aan dit Antwerpse kruispunt wordt het ‘vierkant groen’ getest.
Aan dit Antwerpse kruispunt wordt het ‘vierkant groen’ getest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium