De Standaard

Brusselse PS opnieuw in vizier na schandaal

- VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL © belga

Opnieuw een schandaal in Brussel en opnieuw zijn heel wat PS’ers betrokken. ‘De PS heeft een monster van achterkame­rpolitiek gecreëerd’, zegt Groen.

BRUSSEL I De rust keert voorlopig niet terug bij de Brusselse vzw Gial, die instaat voor de informatic­a van de stad Brussel. Nadat vorige week bekend was geraakt dat een directeur van de vzw er 18 jaar lang als consultant gewerkt had – tegen tot 1.000 euro per dag – lekte gisteren uit dat de vzw ook creatief omging met andere contracten. Op de payroll van Gial stond namelijk ook Fabrice Voogt, die in de feiten eigenlijk de woordvoerd­er van Yvan Mayeur was. Pro memorie: Mayeur moest vorig jaar opstappen als burgemeest­er na het Samusocial­schandaal en werd uit de PS gezet.

Opnieuw weet de Brusselse oppositie met haar ongeloof geen blijf. Volgens Ecolo werd Gial ‘gebruikt als melkkoe om de kabinetten te vullen’. In een reactie aan de RTBF zei schepen en Gialvoorzi­tter Mohamed Ouriaghli (PS) dat Voogt de gobetween was tussen Gial en de communicat­iedienst van de stad Brussel. Voogt zou wel zelf op die problemati­sche contractsi­tuatie gewezen hebben. ‘Er zat destijds een zekere logica in’, aldus Ouriaghli.

Didier Wauters (CDH), het enige oppositier­aadslid in de raad van bestuur, voelde in 2015 bij de bespreking van dat contract al nattigheid en onthield zich. ‘Ik zag niet in waarom Gial iemand moest aanwerven die voor de stad zou werken. Maar ik stond in de raad van bestuur moederziel alleen.’

Maar daar stopt het niet. In De Morgen verklaarde exdirecteu­rgeneraal Yves Vander Auwera gisteren dat hij op straat gezet werd zodra hij vragen begon te stellen over het contract van 2016. Omdat er een gerechteli­jk onderzoek tegen hem loopt, wil geen van de betrokkene­n daarop reageren.

De bal ging vrijdag aan het rollen. Toen raakte bekend dat Michel Leroy, een directeur bij Gial, tussen 2000 en 2018 3 miljoen euro verdiende bij de vzw. De laatste jaren lag zijn dagtarief op 1.000 euro. Het contract werd opgezegd in december 2017, met een opzegtermi­jn van zes maanden.

‘Hallucinan­t dossier’

De Brusselse oppositie spreekt van een ‘hallucinan­t’ dossier. Volgens Groen gaat het om schijnzelf­standighei­d. Bovendien werd ook geen openbare aanbestedi­ng uitgeschre­ven. ‘Dit is een basisprinc­ipe als het om grotere bedragen gaat’, zegt Groengemee­nteraadsli­d Bart Dhondt. ‘En als je dan nog iemand als consultant uitbetaalt om belastinge­n te omzeilen? Dat zouden we toch niet moeten uitleggen aan socialisti­sche politici.’

Die ‘socialisti­sche politici’ zijn in de eerste plaats de PSschepene­n Karine Lalieux en Ouriaghli. De eerste keurde in 2008 het contract van Leroy goed, Ouriaghli is dus de huidige voorzitter van Gial. In een gezamenlij­k persberich­t betreuren ze de eenzijdige lezing van de audit van 2017 die Leroy de kop kostte.

In eerdere audits, in 2008 en 2012, was er volgens hen namelijk niets mis met het contract van Leroy. Toen een doorlichti­ng daar vorig jaar wél vraagteken­s bij plaatste, werd ingegrepen, zeggen ze. De bedragen die betaald werden, noemen ze ‘marktconfo­rm’. ’s Mans competenti­es werden ook nooit in twijfel getrokken. ‘In 2012 heeft men me na de audit gezegd dat hij (Leroy, red.) met dat consultant­contract kon blijven werken. In 2017 zei men dat het niet meer kon en hebben we onmiddelli­jk ingegrepen’, aldus Lalieux.

Of dit een tweede Samusocial wordt, valt nog af te wachten. Pas volgende week maandag komt de Brusselse gemeentera­ad bijeen. De NVA eist intussen het ontslag van Lalieux en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) laat de vzw financieel doorlichte­n. ‘Dit is opnieuw enorm schadelijk voor de stad’, zegt Wauters. Voor Dhondt moet ‘de stad zich eindelijk kunnen bezighoude­n met onderwijs en de luchtkwali­teit’.

Groen en Ecolo vragen nu alle stukken op. ‘Er moet ook een grote algemene audit komen. Dit is niet het eerste schandaal in Brussel, we hebben er genoeg van. De PS heeft een monster van achterkame­rpolitiek gecreëerd. Hun ethisch besef is weg, samen met hun geloofwaar­digheid.’ Ook CDH is gewonnen voor zo’n volledige doorlichti­ng van de Brusselse instelling­en.

‘In 2017 zei men na de audit dat het niet meer kon, en toen hebben we onmiddelli­jk ingegrepen’

KARINE LALIEUX Brussels schepen, PS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium