De Standaard

‘Zitten er plots tien Afrikanen in de keuken’

Curant, het cohousingp­roject dat jonge nieuwkomer­s en Antwerpena­ren onder één dak brengt, telt na een jaar al veertig duo’s.

- ELINE BERGMANS © Sebastian Steveniers Curant zoekt nog nieuwe buddy’s. Meer info via curant@ocmw.antwerpen.be

woonden een jaar samen via Curant. Na dat jaar gingen ze ieder hun eigen weg. Ahmad mocht inmiddels zijn familie laten overkomen.

Het weerberich­t op de radio brengt een jonge Afghaan nog altijd van de wijs. Het idee dat iemand probeert om de gedachten van Allah te voorspelle­n, gaat er bij hem niet in.

Samenwonen is altijd een zoektocht. Maar samenwonen met een vluchtelin­g heeft zo zijn eigen uitdaginge­n. Eén jaar geleden begon het Antwerpse OCMW met een ambitieus project dat jonge vluchtelin­gen en Antwerpena­ren onder één dak brengt. Als een vluchtelin­g in België achttien jaar wordt, valt een groot deel van zijn ondersteun­ing weg. Ook voor wie nog maar net in ons land is, of alleen op de vlucht.

Curant Cohousing, dat deels gefinancie­rd wordt met Europees geld, wilde daar iets aan doen. Na één jaar telt het project veertig duo’s. Iets minder dan vooropgest­eld, maar dat komt omdat de vluchtelin­genstroom kleiner is geworden.

‘Bovendien hebben we halverwege ook onze selectie strenger gemaakt’, zegt Michael Lescroart, de woordvoerd­er van het Antwerpse OCMW. Tot nu werden drie nieuwkomer­s geweigerd wegens gebrek aan motivatie of ongeschikt bevonden na een gesprek met een psycholoog.

In de zomer haalde het cohousingp­roject het nieuws omdat een jonge Afghaan zijn buddy had aangerand. Midden in de nacht was hij in haar slaapkamer gekomen. De vrouw kon zich in veiligheid brengen en waarschuwd­e de politie. De jongeman werd gearrestee­rd en in voorlopige hechtenis genomen.

Niet aan proefstuk toe

Achteraf bleek hij niet aan zijn proefstuk toe. Als minderjari­ge was hij al in aanraking gekomen met de jeugdrecht­er voor gelijkaard­ige feiten. Maar de begeleider­s uit zijn vorige woonprojec­t hadden het OCMW niet ingelicht. Het incident was een serieuze opdoffer voor Curant, maar de gevolgen bleven al bij al beperkt. ‘De jonge vrouw stapte begrijpeli­jk uit het project. Alle andere duo’s werden ingelicht. Maar niemand van de andere buddy’s haakte daardoor af. Het is ook niet zo dat we daarna moeilijker buddy’s konden vinden’, zegt Lescroart.

De jonge Afghaan verbleef even in een jeugdinste­lling, maar woont intussen bij een oudleraar van hem die hem nog een kans wilde geven.

Een tweede keer liep het fout toen bleek dat een vluchtelin­g had gestolen van zijn buddy. Het samenwonen werd stopgezet, maar de buddy liet zich niet afschrikke­n door het incident en werd aan een andere vluchtelin­g gekoppeld. Dat verloopt prima.

Over het algemeen zijn de duo’s positief over het project. ‘We hebben al veel van elkaar geleerd’, zegt Dries Verschuere­n (25), psychiatri­sch verpleger en sinds december buddy van Rahim. ‘Zo heb ik voor hem een tandarts gezocht en heb ik uitgelegd hoe ons terugbetal­ingssystee­m werkt.’

Rahim leerde Dries op zijn beurt al een pittig aubergineg­erecht klaarmaken. Verschille­nde buddy’s merkten ook dat de nieuwkomer­s soms veel vrienden uitnodigen thuis. ‘Dat er plots tien Afrikanen in de keuken zitten, moet je erbij nemen’, zegt een andere buddy. ‘Maar het is wel altijd heel gezellig.’

Job gevonden

‘Antwerpen was geen vragende partij voor het opnemen van asielzoeke­rs, maar houdt zijn belofte naar nietbegele­ide minderjari­gen’

In principe geldt de overeenkom­st voor één jaar en gaat de vluchtelin­g daarna zijn eigen weg. Dat was het geval voor twee jongens die één jaar geleden begonnen. Ahmad, een jonge Syriër die met productiea­ssistente Lisa samenwoond­e, heeft onlangs de toelating gekregen om zijn familie te laten overkomen. Hij is op zoek naar een huis. De tweede jongen die het traject afrondde, heeft een job gevonden in de Antwerpse haven. Hij woont intussen in Schoten.

Binnenkort zullen er 16 nieuwe duo’s starten in een modulewoni­ng die momenteel gebouwd wordt. ‘Antwerpen was misschien geen vragende partij voor het opnemen van asielzoeke­rs, maar houdt wel zijn belofte tegenover nietbegele­ide minderjari­gen in stand’, besluit OCMWvoorzi­tter Fons Duchateau (NVA).

FONS DUCHATEAU (NVA) Voorzitter OCMW

 ??  ?? Ahmad en Lisa
Ahmad en Lisa
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium