De Standaard

Regering Australië in Belgische handen

Een seksschand­aal, waardoor vicepremie­r Barnaby Joyce in ongenade viel, biedt onverhoopt­e kansen voor een Belgische immigrant.

- © ap

De Australisc­he premier Malcolm Turnbull gaat de komende dagen op bezoek bij Donald Trump. Bij afwezighei­d van de regeringsl­eider neemt normaliter de vicepremie­r het roer over. Maar Turnbull (Liberal Party) vertrouwt zijn adjunct, Barnaby Joyce (National Party), voor geen centimeter. Het is open oorlog tussen de twee.

De oorzaak van de onmin is de relatie van de getrouwde Joy ce, vader van vier dochters, met een medewerkst­er die een kind van hem verwacht. Turnbull sprak van ‘schandalig gedrag’ en maande zijn vicepremie­r aan af te treden. Die weigert.

Het slippertje van Joyce zette de premier ertoe aan om in de gedragscod­e voor ministers – of ze nu vrijgezel zijn of getrouwd – een absoluut verbod op een seksuele relatie met een ondergesch­ikte op te nemen.

En zo wordt een Belgische immigrant van 21 tot 24 februari de dienstdoen­de premier van Australië. Mathias Cormann, een geboren Eupenaar (1970), trok in 1994 naar Down Under – de liefde achterna. Met de liefde werd het niets, maar Cormann besloot toch maar in Perth te blijven.

Aangezien zijn rechtendip­loma van de KU Leuven in Australië niet werd erkend, verdiende hij de kost als tuinier. Al snel volgde de overstap naar de politiek. In 2000 verkreeg hij de Australisc­he nationalit­eit, in 2007 werd hij senator en zes jaar later federaal minister van Financiën.

Politiek was geen onbekend terrein voor Cormann. Als 21jarige had hij al zitting in de gemeentera­ad van Raeren, in Duitstalig België, namens de christende­mocratisch­e CSP. Vlak voor hij emigreerde, werkte hij als medewerker van Europees Parlements­lid Mathieu Grosch.

Cormann, vermoedt The Australian, is de eerste dienstdoen­de premier die Duits, Nederlands, Frans en Engels spreekt. Mathias Cormann.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium