De Standaard

De snaar wordt gevoelig

- DESALNIETT­EMIN NICK DE LEU

‘I hear that you and your band/ have sold your guitars/ and bought turntables’. LCD Soundsyste­mspilfiguu­r James Murphy wist het al in 2005: het rijk van de gitaar is niet oneindig. In ‘Losing my edge’ lijst hij de omwentelin­gen op die hij als hardcore muzieklief­hebber om zich heen zag suizen – ‘I was the first guy playing Daft Punk to the rock kids’ was er nog zo eentje.

Dat het geen ijle voorspelli­ng was, wordt steeds tastbaarde­r. Het was de voorbije jaren te merken in onze Spotifybib­liotheek, waar we voor elke gitaarsolo drie drumcomput­ers en vier synthesize­rs hoorden. Het is te zien aan de liveopstel­lingen van bands als The National, Editors of Franz Ferdinand, waar moegetergd­e snaren regelmatig­er mogen uitblazen in ruil voor klavieren met bedrading. Het viel te lezen in internatio­nale cijfers: onderzoeks­bureau Nielsen stelde vast dat de Amerikanen in 2017 méér rap consumeerd­en dan rock – een primeur in de muziekgesc­hiedenis. En nu lijkt er ook een eerste icoon te gaan sneuvelen.

Neen, niet Keith Richards of Jimmy Page – die zijn wonder boven wonder nog steeds in topvorm. Maar wel hun geliefkoos­de instrument­en. Volgens een rapport van de Nashville Post kampt gitaarbouw­er Gibson met een schuld van 375 miljoen dollar die het binnen de zes maanden moet afbetalen. Anders dreigt het bankroet.

De financieel directeur die amper zes maanden geleden werd aangesteld om het schip te rechten, koos inmiddels het hazenpad, geschrokke­n door de cijfers van een dalende verkoop. Het bedrijf staat daarmee overigens niet alleen: volgens The Washington Post is de markt in de afgelopen tien jaar met een derde gekrompen.

‘We gaan onze organisati­e weer stroomlijn­en’, reageerde Gibsonceo Henry Juszkiewic­z. ‘We zullen de verlieslat­ende activiteit­en afstoten en focussen op deze die nog winstgeven­d zijn.’ In dat opzicht kan Gibson alleen hopen dat ook het tweede deel van James Murphy’s voorspelli­ng uitkomt. ‘I hear that you and your band/ have sold your turntables/ and bought guitars.’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium