De Standaard

Literaire elite wil graf voor Michel Déon in Parijs

-

Een illuster gezelschap van meer dan honderd schrijvers, kunstenaar­s en intellectu­elen heeft de stad Parijs gevraagd om de stoffelijk­e resten van schrijver Michel Déon op te nemen. Déon overleed in december 2016, op 97jarige leeftijd in Ierland. Zijn familie wil zijn as onderbreng­en op een begraafpla­ats in Parijs – een van de steden waar hij woonde en werkte – maar burgemeest­er Anne Hidalgo weigert dat.

‘Wij begrijpen de weigering niet’, aldus een oproep in dagblad Le Figaro van onder anderen Michel Houellebec­q, Tatiana de Rosnay, BernardHen­ri Lévy en Milan Kundera. ‘De aanwezighe­id van Déon kan, net als die van Proust, Stendhal, Baudelaire en Sartre, verder bijdragen aan het prestige van Parijs, de stad die zo’n intense band heeft met onze intellectu­ele en literaire geschieden­is.’

De oproep is geen spontane actie. De rechtse krant benaderde zelf de vele tientallen onderteken­aars uit de culturele wereld. De actie werd meteen omarmd door het rechtse weekblad Valeurs Actuelles, dat kopte: ‘Literaire wereld vormt blok tegen Hidalgo’.

Déon schreef de afgelopen zeventig jaar tientallen boeken, en maakte furore met titels als Les poneys sauvages (1970) en Un taxi mauve (1973). Hij was lid van de prestigieu­ze Académie française en stond ook bekend als rechts, nationalis­t en royalist.

Het stadsbestu­ur zegt dat de as van Déon niet kan worden bijgezet op een begraafpla­ats in Parijs, omdat dat in strijd met de regels zou zijn: de schrijver woonde niet in de stad, stond er niet geregistre­erd en overleed er niet. Maar volgens critici spelen er politieke motieven bij de socialisti­sche burgemeest­er Hidalgo.

Die heeft inmiddels lessen getrokken uit het verzet. Ze wil in de gemeentera­ad gaan praten over een versoepeli­ng van de regels, zodat ‘grootheden die misschien niet administra­tief maar wel met hun hart in Parijs woonden’ er ook een laatste rustplaats kunnen krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium