De Standaard

Bandeloos banditisme

Film Deze ontluister­ende blik in het leven van een Italiaanse Romagemeen­schap kon rekenen op Martin Scorsese als uitvoerend producent.

- RUBEN AERTS © rr

De ItaliaansA­merikaanse re gisseur Jonas Carpignano wist als buitenstaa­nder een gemeenscha­p van Roma te overhalen om min of meer zichzelf te spelen in A Ciambra. Het milieu dat hij in beeld brengt, is levendig en authentiek maar ook mateloos verontrust­end.

Met haar ingekapsel­de chaos van barakken ligt Ciambra in een uithoek van de ZuidItalia­anse ha venplaats Gioia Tauro. In deze wijk leiden alle wegen naar de cri minaliteit, terwijl niemand ook maar een moer geeft om het lot van de kinderen.

Schokkend is de scène waarin een jongetje van nauwelijks vijf aan een sigaret lurkt, alsof hij nooit iets anders heeft gedaan. Te gen de jonge vrouw die zijn moeder of tante moet zijn – generatie grenzen tekenen zich maar vaag af – snauwt hij: ‘Ik ga in je bek pissen.’

De eigenlijke plot van zijn film legt Carpignano bij Pio Amato. In deze veertienja­rige knul met donzige bovenlip brandt een hevig verlangen om toe te treden tot het testostero­nkransje van de clan. Wanneer zijn vader en broer bij een van de vele razzia's in de wijk gearrestee­rd worden, ziet hij zijn kans om hun criminele zaakjes over te nemen en zich op te werpen als de man des huizes.

A Ciambra is een onorthodox comingofag­everhaal dat niet verstoken is van een snoeihard sociaal realisme. Het bandeloze milieu

drukt zijn stempel op de man die deze jongen straks wil zijn. In de véritéstij­l die we kennen van de gebroeders Dardenne observeert een beweeglijk­e camera zonder te oordelen. De filmmaker ontpopt zich op geen enkel ogenblik als een op sensatie beluste voyeur.

Slechts door Pio’s ogen zien we de wereld, wat je als kijker nauw bij zijn verhaal betrekt. Zijn charisma en vastberade­n blik werken als een magneet. De pompende soundtrack van Dan Romer (Beasts of the southern wild), die scènes in een heftig jakkerend ritme onderdompe­lt, zit A Ciambra als gegoten.

Carpignano heeft met deze jon ge Amato de voorbije jaren een bijzondere band opgebouwd. Hij

maakte eerder al zijn opwachting in diens gelijknami­ge kortfilm en in Mediterran­ea, het langspeeld­ebuut van de filmmaker.

Verschoppe­ling

Vier jaar geleden viel de geboren Amerikaan met Italiaanse wortels voor het eerst in de prijzen op het filmfestiv­al in Cannes, waarna zijn werk onder de aandacht kwam van niemand minder dan Martin Scorsese. Die gaf hem nu een reeks tips en trad ook op als uitvoerend producent.

A Ciambra laat zien dat Carpignano, net als deze meester van de Amerikaans­e film, weet hoe je de kijker zover krijgt dat hij een verschoppe­ling in het hart sluit.

 ??  ?? Pio Amato (r.) wil de criminele familiezaa­kjes overnemen, nadat zijn vader en broer bij een razzia zijn opgepakt.
Pio Amato (r.) wil de criminele familiezaa­kjes overnemen, nadat zijn vader en broer bij een razzia zijn opgepakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium