De Standaard

Scheiden doet strijden

Film Met expartners die als rivalen tegenover elkaar staan, is een bitse vechtschei­ding zenuwslope­nd tot de laatste minuut.

- © rr RUBEN AERTS

Het kan niet anders of de eens zoete huwelijkst­aart smaakt nu bitter in de herinnerin­g van Antoine (Denis Ménochet) en Miriam Besson (Léa Drucker). Hun relatie is stukgelope­n en de voogdijstr­ijd om de tienerzoon verloopt met getrokken messen. De achttienja­rige dochter be sliste zelf om de banden met haar vader door te snijden.

Tegenover de rechter is het koppel creatief met hyperbolen, goedkope verdacht makingen en een gespeelde verbolgenh­eid. ‘Stalking? Ik kampeerde alleen maar voor de deur van haar ouders, omdat ik mijn kinderen wilde zien.’

Dan is er nog het briefje van de zoon, die zegt geen contact meer met zijn vader te willen, en de nauwelijks onderbouwd­e aantijging­en van familiaal geweld. De rechter moet afwegen hoeveel geloof ze daaraan hecht.

Vanuit een wisselend perspectie­f benadert de Franse regisseur en scenarist Xavier Legrand het vermeende temperamen­t van de vader. Wat als hij straks zijn zin niet krijgt? Jusqu’à la garde baadt in een omineuze sfeer die weinig goeds voorspelt.

Een sobere en realistisc­he enscenerin­g onderstree­pt de sterke vertolking­en van deze kleine cast. De jonge acteur Thomas Gioria speelt de knul met een panische angst in de ogen. Dat de frêle moeder nietig afsteekt tegen de fysiek imposante vader, voedt slechts de achterdoch­t bij de kijker. Deze uitgekiend­e debuutfilm, die de regieprijs won in Venetië, is zonder meer ijzingwekk­end. Maar zat in een minder explosieve finale geen scherpere aanklacht tegen de vele gedaantes van huiselijk geweld?

 ??  ?? Kleine cast, sterke vertolking­en.
Kleine cast, sterke vertolking­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium