De Standaard

De man die geen held wilde zijn

Film Jake Gyllenhaal vertolkt een man die zijn onderbenen verloor bij de aanslag op de marathon van Boston.

- JEROEN STRUYS

Jake Gyllenhaal kruipt in de huid van Jeff Bauman, die zijn beide onderbenen verloor bij de aanslag op de marathon van Boston in 2014. Een heldenverh­aal gebaseerd op ware feiten en met genoeg elementen voor een sentimente le, patriottis­che draak.

Valt dat even mee: met Stronger vertelt de Amerikaans­e regisseur David Gordon Green (Joe, Manglehorn) niet over een held, maar over een overlever die tot held wordt uitgeroepe­n tegen wil en dank. De film is gebaseerd op de autobiogra­fie van Bau man, die in Amerika in één tragische klap beroemd werd door een iconische foto van net na de aanslag.

‘Ben ik een held omdat ik daar stond en mijn beide benen verloor?’ Bauman voelt vooral hoeveel pech hij heeft gehad, terwijl zijn bezitterig­e moeder wel een opportunit­eit in de publicitei­t ziet. Hij moet met de vlag zwaaien bij het ijshockey en met Oprah Winfrey praten. Zijn foute vrienden trekken hem nog dieper in zijn zelfmedeli­jden, dat hij alleen met veel alcohol kan verdoven. Als dit een held is, dan toch een op zijn dieptepunt.

Ondertusse­n is dit ook een apart liefdesver­haaltje. Baumans ex wil voor hem zorgen, maar zijn gedrag maakt dat onmogelijk. In het eerlijke portret doet deze film denken aan de pijnlijke scènes in Vietnamfil­m Born on the 4th of July. Bijna, want aan het eind worden de emoties alsnog te hardhandig bespeeld.

Maar dan nog is het fascineren­d om te zien hoe deze antihelden­film verdergaat waar anderen stoppen. Misschien greep Gyllenhaal daarom naast een Oscarnomin­atie.

 ?? © ap ?? Een man, een rolstoel, een held?
© ap Een man, een rolstoel, een held?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium