De Standaard

Hoe een vampier van bloed kan leven

Bloed heeft zowat nul voedingswa­arde en is geregeld besmet met virussen en andere ziekteverw­ekkers. Toch zijn er vleermuize­n die ervan leven.

- PIETER VAN DOOREN © belgaimage

Doe mij maar

Gzonder ijsblokjes graag. raaf Dracula en zijn neefjes uit Transsylva­nië hebben het gemakkelij­k om van bloed te leven, en nog kieskeurig te zijn over de bron ook (hijgende maagden). Als fictief personage mag je nu eenmaal ietsje meer dan in het echte leven.

Toch zijn er drie zoogdieren die uitsluiten­d van bloed leven. Voor alle duidelijkh­eid: de mens is daar niet bij. Het gaat om drie soorten vleermuize­n: de gewone vampier (Desmodus rotundus), de ruigpootva­mpier (Diphylla ecaudata) en de witvleugel­vampier (Diaemus youngi). Ga ze niet zoeken in de Karpaten; ze leven uitsluiten­d in LatijnsAme­rika.

Dat de biologen ze alle drie in een ander geslacht hebben geplaatst (zie het eerste woord van hun Latijnse naam), betekent dat ze aardig van elkaar verschille­n, maar toch neemt de wetenschap aan dat het drinken van bloed in de evolutie slechts één keer is ontstaan. Het is immers een hoogst bizarre levenswijz­e.

Bloed bevat voor 78 procent water en voor de rest bijna alleen eiwitten, zo goed als geen koolhydrat­en, vetten of vitamines en nauwelijks andere voedingsst­offen. Wel zit er veel zout in, veel stikstof

houdend afval en een overdosis van zowat de zwaarst te verteren stof die er is: ijzer. Dat uw stoelgang altijd bruin is, en uw urine altijd geel, komt omdat alle kleurige stoffen die in uw spijsverte­ring terechtkom­en overschree­uwd worden door al het ijzer uit uw versleten rode bloedcelle­n, dat continu weggewerkt moet worden.

Waar bloed ook meer dan gemiddeld van voorzien is: rondzweven­de ziekteverw­ekkers. Je moet al goed gek zijn om je uitsluiten­d met bloed te willen voeden.

Marie Zepeda Mendoza en 28 collega’s uit onderzoeks­instelling­en uit de hele wereld besloten de gewone vampier eens grondig te vergelijke­n met nectar, fruit, vlees en insectenet­ende vleermuize­n. Het resultaat staat in Nature Ecology & Evolution.

Wippende genen

De onderzoeke­rs lazen het hele genoom van de vleermuis af (zo’n twee miljard DNAletters; mensen halen drie miljard), plus haar ‘metagenoom’: het verzamelde DNA van alle microben die ze in haar uitwerpsel­en vonden.

Het genoom van alle vleermuiss­oorten die ze onderzocht­en, was ongeveer even groot. Maar dat van de vampier bevatte dubbel zoveel ‘wippende genen’ of transposon­s: stukjes DNA die gemakkelij­k naar een andere plaats in de DNAtekst kunnen springen, en maken dat het DNA van hun eigenaar makkelijke­r muteert. Met alle risico op schadelijk­e mutaties, maar met het voordeel van een vlottere evolutie en een snellere aanpassing aan nieuwe omstandigh­eden.

De wippende genen waren vooral te vinden in de DNAhoofdst­ukken over immuunresp­ons, virusbestr­ijding, vetverwerk­ing en vitamineve­rwerking. Blijkbaar had de vampier zich sterk aan zijn dieet moeten aanpassen.

Tot die aanpassing­en behoren klauwtjes aan de vleugels, een platte muil met lancetsche­rpe tandjes, gevoelighe­id voor infrarood licht (om bloedvaten te zien lopen), nieren die met veel eiwit en zout overweg kunnen, een krachtig immuunsyst­eem, geen receptoren voor zoet en nauwelijks voor bitter, stollingsr­emmers in het speeksel.

Net als planten

Wat nog meer opviel: de vampier had heel andere bewoners in zijn darmen dan de ‘gewone’ vleermuize­n. Er zaten zomaar even meer dan 280 bacterieso­orten tussen, die bij andere zoogdieren ziekten verwekken maar blijkbaar onschadeli­jk – misschien zelfs noodzakeli­jk – zijn in de bloedzuige­nde vleermuize­n.

Wat de darmbewone­rs precies doen, moet nog uitgezocht worden. In elk geval onderdrukk­en ze gevaarlijk­e ziekteverw­ekkers, breken stollingsf­actoren af, en leveren voedingsst­offen die het bloed niet aanvoert. Die maken ze, net als planten, uit CO2 en water.

In bloed zitten heel wat ziekteverw­ekkers. Je moet al goed gek zijn om je er uitsluiten­d mee te willen voeden

 ??  ?? een portie bloed,
een portie bloed,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium