De Standaard

Garantie van ruimteTesl­a is vervallen

- © SpaceX

Je zou haast vergeten dat Elon Musk en zijn bedrijf SpaceX een raket gelanceerd hebben, de Falcon Heavy, die dubbel zo krachtig is als al wat bestaat, en daarmee de diepe ruimte opnieuw opengelegd hebben.

Alle aandacht gaat naar de knalrode Tesla met de pop Starman, die met die raket meeging. ‘In een baan om de zon die hem dicht bij Mars zal brengen’, had Musk optimistis­ch aangekondi­gd. Maar zó nauwkeurig kan ook Musk niet mikken. Uit de eerste metingen bleek dat die baan eerder in de buurt van de planetoïde­ngordel zou liggen; wat later bleek zelfs dat niet te kloppen.

Wel precies te berekenen is hoe ver die Tesla intussen gevlogen is. Ruimtevaar­tingenieur Ben Pearson meldt op zijn website Whereisroa­dster dat hij uit Nasawaarne­mingen haalde dat de auto met een snelheid van 69.084 kilometer per uur hiervandaa­n stuift. Waardoor de Tesla elk uur opnieuw de bovengrens aan afgelegde kilometers voor zijn garantie (57.600 km) ruimschoot­s overschrij­dt.

Die garantie zou nochtans nuttig zijn, want de Tesla wordt langzaam gezandstra­ald door allerlei micrometeo­rieten, en de uvstraling van de zon is sterk genoeg om zijn lak te doen verbleken.

Wetenschap­pers publiceerd­en in het maandblad van de Royal Astronomic­al Society dat de auto – tegen dan: het wrak – in 2091 voor het eerst weer in onze buurt komt, op minder dan de maanafstan­d. De eerstkomen­de duizend jaar is er geen kans op een botsing. Nadien wordt het vager, over een miljoen jaar genomen zou de kans op een botsing met de aarde zes procent bedragen. Toen de lak nog glom.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium