De Standaard

De beste stuurlui staan op het juiste politieke blaadje

- DRIES DE SMET In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Wie mag er naast Mario Draghi zitten op de persconfer­enties van de Europese Centrale Bank? Over die moeilijke vraag diende de eurogroep zich gisteren te buigen.

Het hoeft geen betoog hoe belangrijk de aanstellin­g van een vicepresid­ent – zeg maar de nummer twee – is. De kapitein en de vicekapite­in zijn uitermate belangrijk wanneer de eurozone in economisch noodweer komt. Zij kunnen het schip weer in rustig vaarwater brengen. Of het voorgoed naar de verdoemeni­s helpen.

Om een degelijk beleid te voeren helpt het dus om de beste mensen te kiezen. En het helpt als de ECBbestuur­ders politiek onafhankel­ijk zijn – zo staat het ook in de statuten. Het is immers geen goed idee om een politicus aan het hoofd te zetten van de bank. De verleiding om geld bij te drukken, in plaats van te bezuinigen, is net iets te groot. De geldontwaa­rding die daarop volgt, betekent voor de bevolking ook een bezuinigin­g, in de vorm van een impliciete belasting. Maar ze valt minder op.

Dus wat doe je als eurogroep wanneer je kan kiezen tussen een Ierse topeconoom en een Spaanse minister? De Ieren overtuigen om hun kandidaat terug te trekken zodat de moeilijke keuze niet gemaakt moet worden? Precies wat gisteren gebeurde. De Spaanse minister van Economie Luis de Guindos is de enige overblijve­nde kandidaat, en dus heeft Spanje binnenkort na zes jaar eindelijk weer een ECBdirecti­elid. Dat het Europees Parlement eerder een lans brak voor de Ier Philip Lane, doet dus niet langer ter zake.

Natuurlijk kan het best dat een politicus van jasje wisselt en zijn bagage achter zich laat. Zowel Luc Coene als Jan Smets was kabinetsch­ef, en dat maakt van hen geen slechte gouverneur­s van de Nationale Bank. Of neem de Franse president Emmanuel Macron. Die wisselde succesvol de zakenbank Rothschild voor de politiek. Ook De Guindos heeft een verleden in de bankwereld. Hij was de directeur voor Spanje en Portugal van Lehman Brothers, tot de bank in 2008 failliet ging. Dat weerhield hem er in 2011 niet van om de crisis, die Lehman Brothers mee in gang had gezet, te beteugelen en van Spanje een van de beste leerlingen van de klas te maken.

Een goed idee dus, De Guindos? ‘Knettergek’, verklaarde de Spaanse topeconoom Xavier Sala i Martin aan de krant El Nacional. ‘Ik ben niet tegen een Spanjaard voor die functie, maar wel voor een goede Spanjaard.’

Waarom tolereert het machtigste land van de eurozone dat een (ex)politicus topman mag worden van de ECB, terwijl nergens de angst voor te hoge inflatie groter is dan in Duitsland? Omdat een nog belangrijk­ere vraag is wie er straks naast De Guindos mag zitten op de persconfer­enties van de ECB. Mario Draghi stopt immers in 2019. En als een ZuidEurope­aan de nummer twee wordt, dan ligt de weg helemaal open voor een meer noordelijk­e Europeaan. Een Duitser bijvoorbee­ld. Jens Weidmann, de huidige topman van de Bundesbank, warmt zich al op.

Maar in 2019 moeten ook de voorzitter van de Europese Commissie, de Europese president en de voorzitter van het Europees Parlement aangewezen worden. Ook dan zullen de eurolanden de kans niet laten liggen om van de aanstellin­g van de ECBvoorzit­ter een politiek spel te maken.

Een nog belangrijk­ere vraag is wie er straks naast De Guindos mag zitten op de persconfer­enties van de ECB

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium